реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Дерева рублять, відходи ллють — штрафи летять

Про діяльність Державної екологічної інспекції в Чернігівській області у січні 2010 року

Протягом січня інспекторським складом Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено 211 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 87 об’єктах різних форм власності, з них комплексно – 51.
За результатами перевірок складено 152 протоколи про адміністративні правопорушення, в т.ч. 10 – передано для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 143 особи.

Загальна сума накладених штрафів склала 14,535 тис.грн., стягнуто 16,728 тис.грн., відсоток стягнення складає 115%, у тому числі при проведенні перевірок:

- у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 51 особу. Накладено штрафів на суму 6,834 тис.грн., стягнуто 7,446 тис.грн., відсоток стягнення складає 109%;
- у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 14 осіб. Накладено штрафів на суму 1,853 тис.грн., стягнуто 2,686 тис.грн., відсоток стягнення складає 145%;
- у галузі надрокористування (в т.ч. підземні води) до адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб. Накладено штрафів на суму 1,428 тис.грн., стягнуто 2,516 тис.грн., відсоток стягнення складає 176%;
- у сфері державного контролю по рослинному до адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб. Накладено штрафів на суму 0,935 тис.грн., стягнуто 1,071 тис.грн., відсоток стягнення складає 115%.

За результатами інспекційної діяльності у січні, пред’явлено 13 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 48,425 тис.грн.

Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 62,746 тис.грн.
Підприємствами та організаціями порушувалися вимоги Законів України “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, Водного кодексу України та Постанови КМУ від 01.08.2006р. № 1045.

Зокрема, Державна екологічна інспекція в Чернігівській області провела перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ “Носівський цукровий завод” та встановила, що в результаті аварійної ситуації на каналізаційно-насосній станції товариством у водний об’єкт самовільно скинуто 26 куб.м. зворотних вод, що призвело до забруднення водного об’єкту та заподіяло збитки навколишньому природному середовищу.

Сума збитків, заподіяних державі порушенням законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів внаслідок аварійного скиду недостатньо очищених стічних вод ТОВ “Носівський цукровий завод” в річку Носівочка, складає 17294 тис.грн.

В той же час, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області в ході перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території села Старі Боровичі Щорського району, виявила незаконну порубку дерев різних порід в кількості 38 штук.


Перевіркою встановлено, що дана порубка дерев здійснена Староборовицькою сільською радою Щорського району на підставі незаконного рішення, а саме, не погодженого з органами охорони навколишнього природного середовища.
Комісійно проведено заміри пошкоджених дерев та складено польову перелікову відомість.

Розмір шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу внаслідок незаконного пошкодження дерев до ступеня припинення росту, становить 15170 тис.грн.

ТОВ “Носівський цукровий завод” та Староборовицькій сільській раді Щорського району пред’явлено претензії про відшкодування збитків в добровільному порядку. У разі відмови від добровільного відшкодування збитків Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звернеться з позовними заявами до Господарського суду Чернігівської області щодо примусового стягнення сум заподіяних збитків.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції
в Чернігівській області







Теги:Екологія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar