реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

День осіннього рівнодення

23 вересня о 10 годині ранку за Київським часом настає астрономічна осінь. Саме в цей час Сонце "перетинає" Екватор, а це означає що Земна куля освітлена рівномірно, а отже і день та ніч триватимуть однаково у будь-якій точці світу - по 12 годин дня, і 12 годин ночі для всіх. В астрономії це явище називають рівноденням, а так як воно відбувається восени для нас, ми його називаємо осіннім рівноденням. Але вже наступного дня Сонця буде менше рівно на 1 хвилину. Прийдешня ніч ще становитиме рівно 12 годин, як і день 23 вересня, однак вже день 24 вересня день буде вже 1 хвилину коротшим від ночі. А в Південній півкулі все навпаки. Там день буде збільшуватися аж до зимового сонцестояння (21 грудня).

Варто нагадати усім любителям астрономії, що осіннє рівнодення іноді настає не лише 23 вересня, як цьогоріч, але й 22 вересня. Ось наприклад в наступному 2024 році воно настане як раз таки 22 вересня, о 4-й годині дня за Києвом. Причину слід шукати тому, як обертається наша планета навколо Сонця. Пригадайте що для повного обертання їй не достатньо 365 діб. Для остаточного завершення кола їй потрібно ще 5 годин та 50 хвилин. Ще за часів Юлія Цезаря астрономами було помічено ці майже 6 "зайвих" годин. Аби календар не збивався, вирішено було їх враховувати на четвертий рік, і добавляти в якості 29 лютого ще одну добу, яка набігла за 4 роки. Якщо Ви подивитеся на дату настання осіннього рівнодення цього року (23 вересня, 09:49, і дату наступного - 22 вересня, 15:45) то помітите, що воно настало майже на 18 годин раніше. Це і буде відповіддю на питання, чому рівнодення кожного року настає на майже 6 годин пізніше. Однак у високосний рік все стане на свої місця знову.

Запам'ятайте: у високосний рік осіннє рівнодення настає найраніше за увесь чотирирічний цикл - о полудні 22 вересня, а в рік перед високосним, тобто у 2023 році зокрема - найпізніше, вранці 23 вересня. Тому не хвилюйтеся. Рівнодення залишатиметься в межах 22-23 вересня ще дуже довго.

Отже друзі, всім вдалої і гармонійної осені, душевного затишку і тепла. Віримо в ЗСУ, віримо в нашу Перемогу, і віримо в те, що прийдешня осінь принесе нам омріяний мир і Перемогу!

Природничо - географічне товариство



Теги:осінь, Рівнодення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar