реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Демонтувати московську пропаганду!

Сьогодні, в день набуття чинності законом про деколонізацію, зареєстрував разом з 20 колегами з різних фракцій законопроєкт №9536 «Про внесення змін до деяких законів України щодо пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років».

Його ухвалення дозволить очистити меморіали, пам’ятники, пам’ятні дошки, пов’язані з Другою світовою, від комуністичної пропаганди і символіки. Комуністичні символи і написи мають бути демонтовані з місць пам’яті протягом року з дня набуття законом чинності.

Російська пропагандистська назва «велика вітчизняна війна» має бути замінена на «Другу світову», а рік початку війни – з 1941 на 1939.

Написи на меморіалах та інших місцях пам’яті Другої світової мають бути виконані українською мовою і можуть у разі потреби дублюватися іншими мовами справа чи внизу.

Ці зміни стосуються місць пам’яті у публічному просторі і не поширюватимуться на пам’ятки, розташовані на місцях поховань на кладовищах.

Якщо об’єкт несений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, щодо нього буде ухвалено одне з 4 рішень - вилучити з реєстру, дати згоду на переміщення, вилучити окремі елементи пам’ятки або залишити в реєстрі.

Таким чином ми гармонізуємо між собою законодавство про охорону пам’яток, про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій, про декомунізацію й деколонізацію. І зробимо ще один важливий крок на шляху до звільнення України від маркерів «русского міра» в усіх його проявах.
Сподіваюся, парламент підтримає цю ініціативу.

Володимир В'ЯТРОВИЧ



Теги:Володимир В'ятрович, Друга світова війна, декомунізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar