реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Делегація Європарламенту вивчала злодіяння рашистів

Представники Європейського парламенту зустрілися зі свідками та жертвами злочинів рф на Чернігівщині.

Делегація на чолі з представником Німеччини Удо Булманном основною метою означила бажання на власні очі побачити наслідки вторгнення росіян на територію Чернігівщини. А також почути описи тих звірств, які вчиняли рашисти під часи фази активних бойових дій, від жертв і свідків – цивільних українців. Європарламентарі входять до групи з питань міжнародно-правового співробітництва в галузі розслідувань воєнних злочинів.

Вони оглянули місця воєнних злочинів. Зокрема, будинок по вулиці Чорновола, музично-драматичний театр імені Т.Шевченка у Чернігові та шкільний підвал у селі Ягідне.

Представники Європарламенту заслухали доповідь прокуратури Чернігівської області, в якій зазначались основні справи щодо порушення законів ведення війни російськими військовими на Чернігівщині, а також щодо відкритих кримінальних проваджень проти російських військових, які підозрюються у вчиненні звірств на території області. Як сказав прокурор відділу обласної прокуратури Сергій Крупко, на стадії досудового розслідування перебувають півтисячі кримінальних проваджень, загальна ж кількість злочинів у цих провадженнях – більше тисячі.

Делегацію європарламентарів вразило відвідання шкільного підвалу в селі Ягідному, в якому 28 днів російські військові утримували 299 дорослих і 67 дітей. Свідок і потерпілий мешканець села Валерій Польгуй показав в якому кутку складали тіла померлих та розповів як садовою тачкою їх вивозили, коли це дозволяли росіяни. Прокурор Сергій Крупко доповів, що по Ягідному ідентифіковано 22 російських військових злочинців, сімох заочно засуджено до покарань, щодо 15 триває судовий розгляд.

Голова Іванівської громади, до якої входить село Ягідне, Олена Швидка повідомила, на 39 людей були розстріляні окупантами, більше 200 померли в окупації, що є великими цифрами для громади, яка всього нараховує 7,5 тисяч мешканців.

Європейські парламентарі запевнили в підтримці українців, які виборюють свободу і незалежність та пообіцяли сприяння у притягненні злочинців до відповідальності.

«Те, що ми побачили тут, це настільки огидно, це злочини проти людяності, що виходять за рамки розуміння, за рамки всього. У нас має бути спільна ціль – довести їх до правосуддя. Це означає, що ви маєте продовжувати робити все, що ви робите у вашій країні, а ми повинні робити все можливе на міжнародному рівні для того, щоб притягнути винних до відповідальності та допомогти потерпілим. Коли страждають ваші люди – ми страждаємо з вами. Від вас ми дізналися, наскільки сміливим і гордим є український народ, і як насправді потрібно боротися за європейську честь і за європейські цінності» , – сказав голова делегації підкомітету з прав людини Європейського Парламенту Удо Булманн.

Василь ЧЕПУРНИЙ."Голос України"



Теги:Європарламент, міжнародний трибунал, широка війна, Ягідне, воєнні злочини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar