реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Децентралізація необхідна, але не в такому вигляді!"– Оксана Сироїд

10 жовтня 2015 року в дискусійному клубі "Експертна думка" відбулася прес-конференція заступника Голови Верховної Ради України Оксани Сироїд на тему "Зміни до Конституції. Децентралізація. Корупція".

Експерт «Реанімаційного пакету реформ», народний депутат України від "Об'єднання "Самопоміч" розкрила суть децентралізації та прокоментувала її наслідки для України загалом та Чернігова, зокрема.

Децентралізація у вигляді, який Парламент розглядає зараз, більше схожа на централізацію, вважає представниця "Самопомочі". Доказом цього є той факт, що в разі прийняття реформи, Президент матиме право зупинити повноваження мера чи місцевої ради і, якщо народні депутати це допустять, Україна перетвориться на авторитарну державу. А як держава може зупинити мера - сепаратиста?

Також парламентарка додала, що фінансова децентралізація вже діє і чернігівці, як платники податків, з яких наповнюється місцевий бюджет, мають шукати інструменти контролю влади в питаннях використання цих коштів. «Через два тижні ми обиратимемо тих, хто розпоряджатиметься нашими грошима найближчі роки, і треба добре подумати кого ми обираємо і чи будуть ці люди працювати на громадян», - нагадала віце-спікер Верховної Ради України.

«Децентралізація не має обмежуватися бюджетною складовою. Ми доб’ємося нових повноважень від Парламенту та децентралізації», - висловив впевненість Володимир Зуб, кандидат на посаду міського голови від "Об'єднання "Самопоміч". Але для цього треба мати сильну, кваліфіковану та чесну команду на місцях. Принципи управління мають змінюватися з вимогами часу, а про які кроки в подоланні корупції чи змінах на краще може йти мова, якщо наразі при владі знаходяться люди, що роками та десятиліттями займають обрані посади і вже вкотре довели свою неспроможність ефективно управляти містом, зазначив пан Зуб.

Учасники зустрічі під час обговорення висловили думку, що для об’єктивної та ґрунтовної підготовки внесення змін до Конституції слід було б використати досвід інших країн, в котрих відповідні зміни проводяться депутатами різних каденцій, що виключає популізм та заангажованість. Оксана Сироїд погодилася зі слушністю цієї думки і підкреслила: «Підтримка чи непідтримка людьми того чи іншого процесу – це і є найбільший вплив на роботу Парламенту, саме вона визначає як швидко проводяться зміни».



Теги:Самопоміч, Оксана Сироїд, Чернігівська міська рада, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar