реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігів платитиме за дітей та просить не зупиняти бюджетну децентралізацію

На День міста депутати Чернігівської міської ради прийняли рішення про підтримку народжуваності і вже буквально із сьогоднішнього дня міська скарбниця буде платити родинам, які народять першу дитину – 5 тисяч гривень, другу – 10 тисяч і третю – 20 тисяч гривень.

Також депутати ухвалили звернення до керівництва країни щодо недопущення зупинення реформи бюджетної децентралізації у 2018 році. Міський голова ці два рішення назвав найголовнішими нинішньої святкової сесії.

Щодо звернення, то чернігівські депутати зауважують: «Кабінетом Міністрів України 15 вересня 2017 року до Верховної Ради України подані проекти Законів України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” та “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”. Проведений аналіз окремих положень зазначених вище законопроектів дозволяє стверджувати, що запропоновані зміни в фінансовому забезпеченні територіальних громад на 2018 рік підривають фінансову стабільність місцевих бюджетів та нівелюють всі досягнення бюджетної децентралізації, оскільки передбачають надмірне додаткове навантаження на місцеві бюджети».
Занепокоєння міських радців викликає, скажімо, зменшення обсягу освітньої субвенції для навчальних закладів міста на 167 тисяч гривень. Незабезпеченість міського бюджету через видатки на оплату праці педагогічних працівників становитиме орієнтовно 70 мільйонів гривень.

«Слід зазначити, - пишуть депутати, - що для забезпечення мінімальної потреби закладів освіти, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, щороку додатково спрямовуються кошти міського бюджету, зокрема: у 2015 році спрямовано 23 163,4 тис. грн, у 2016 році – 30 315,3 тис. грн та у 2017 році, враховуючи, що всі видатки вказаних закладів, крім видатків на оплату праці педагогічних працівників, було перекладено на міський бюджет, – 174 038,9 тис. гривень. 2018 рік буде третім роком як міський бюджет міста Чернігова за рахунок своїх власних доходів забезпечує фінансування професійно-технічних навчальних закладів міста Чернігова, які раніше утримувались за рахунок коштів Державного бюджету України. Проте передача профтехучилищ із державної до комунальної власності досі не врегульована».
Тривогу чернігівців викликає і те, що медична субвенція зменшується місту на 22 відсотки. Обсяг медичної субвенції на 2018 рік у сумі 190 803,8 тис. грн для бюджету міста Чернігова є недостатнім навіть для забезпечення у повному обсязі заробітної плати працівникам лікувально-профілактичним закладам міста, які надають вторинну медичну допомогу.

«Водночас, - зауважують автори звернення, - обласним та районним бюджетам передано значний компенсаційний фінансовий ресурс у вигляді додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Бюджетам міст обласного значення, у тому числі і міському бюджету міста Чернігова, жодного додаткового фінансового ресурсу не передбачено, що є не справедливим по відношенню до трьохсоттисячної громади міста Чернігова.
Законопроекти передбачають перекладення забезпечення пільг населенню по оплаті електроенергії, газу, тепло- і водопостачання, водовідведення, вивіз сміття на місцеві бюджети. У Чернігові така потреба на наступний рік становить більше 133 мільйонів. Відповідно, не будуть фінансуватися важливі соціальні програми Чернігова.

Тому чернігівські депутати просять залишити попередню формулу освітньої субвенції, у повному обсязі забезпечити фінансуванням з державного бюджету перевинну медичну допомогу, не допустити передачу на фінансування з місцевих бюджетів пільг населенню, виділити окрему субвенцію місцевим бюджетам на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
м. Чернігів



Теги:Владислав Атрошенко, демографія, Чернігівська міська рада, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar