реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Далеко куцому до зайця, а Москві -- до Києва...

Резолюція Міжнародної наукової конференції
“Християнізаційні впливи в Київській Русі за часів князя Оскольда: 1150 років”

19-20 листопада 2010 р. у м. Чернігові на базі Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка та за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації проведено Міжнародну наукову конференцію “Християнізаційні впливи в Київській Русі за часів князя Оскольда: 1150 років”. Конференцію організовано з нагоди 1150-річчя походу князя Оскольда Київського на Константинополь у 860 р., укладання першого мирного договору між Руссю та Візантією та початку поступової християнізації в Київській Русі.

Учасники конференції, заслухавши доповіді колег з України та Росії, дійшли висновку, що початок східнослов’янської державності необхідно виводити від першого дипломатичного визнання її на міжнародному рівні. Така подія в історії Києворуської держави мала місце 1150 років тому, коли у червні 860 р., після тижневої облоги столиці Візантійської імперії – Константинополя флотом русів на чолі з князем Оскольдом Київським, було укладено мирний договір. Цей договір уперше пов’язав Русь і Візантію узами міждержавних відносин, а також спричинив до започаткування дипломатичних, торгівельних та міжкультурних зносин на шляху «із варяг у греки», хрещення київського князя Оскольда та початкового поширення християнства на Русі.

Усе це засвідчує, що Київська Русь задовго до появи на Півночі династії Рюрика сформувалась як повноцінна самостійна держава. З часів князя Оскольда почався поступовий процес не лише поширення християнських світогляду, цінностей та культури, але й долучення Київської Русі до візантійсько-християнської цивілізації.

Не випадково від походу князя Оскольда на Царгород давньоруський літописець виводить початок Київської Русі і її державності. «Повість минулих літ» відзначає, що саме з цього часу “начася прозывати Руська земля”. І саме з цієї події давньоруські літописці вели хронографічний відлік у своїх літописах: «Отсель начнем и числа положим». Це свідоцтво вітчизняного літопису є вагомим підтвердженням історичної та політичної важливості походу 860 р. і досягнутих дипломатичних домовленостей для міжнародного утвердження первісної Київської Русі як повноправної незалежної держави та початку її поступової християнізації.

Учасники конференції
19 листопада 2010 р.




Теги:хрещення Русі, Сергій Шумило, Руська земля, Петро Толочко, князь Оскольд


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А ще додавайте, не соромлячись, що то був початок сучасної України! Чи може ще хтось жив окрім нас? Давайте говорити без оглядування на тих, хто за новгород-сіверським Грем'ячем. Не бійтеся нащадків угро-фінів, нехай вони свої початки відшукують, а ми будемо вдивлятися у свої.
Борис Домоцький
avatar