реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чому українці не захищають Тимошенко?

Серед політологів мало знайдеться людей з таким нестандартним мисленням і часто влучними прогнозами, як Вадим Карасьов. Тож читачам сайту "Сіверщини" буде цікаво дізнатися що він думає про справу Юлії Тимошенко

-- Пару місяців тому почалися розмови, що йдуть активні переговори і опрацьовуються різні варіанти, як би відправити Тимошенко на лікування. Як думаєте, наскільки такий сценарій можливий?

-- Тимошенко або буде випущена зараз, або дуже довго сидітиме там, де вона зараз знаходиться. Зараз унікальний шанс для Тимошенко перед фіналом підписання угоди виїхати на лікування за кордон. Їй треба забути про політику і забути про Україну, тільки на таких умовах її можуть відпустити лікуватися до Німеччини. Але краще в Канаду, подалі. У Берлін можна злітати за півтори години. А до Канади треба летіти дуже довго. Була б якась держава в Антарктиці або в Гренландії -- відправили б туди, а поки до Канади.

І ще раз повторю, це дуже драматичний період для української влади і для Тимошенко. Або її випустять зараз, вирвуть її з цієї клітки, або ця історія повториться, як з Ходорковським. Ще один термін, і ще один термін, і їй доведеться довго тут сидіти.

-- Мабуть, такій людині як Тимошенко буде дуже важко забути про політику.

-- А в неї виходу іншого немає. Я думаю, зараз усі думки Тимошенко не про політику, не про президентські вибори (ось чому вона віддала все Яценюку), вона думає про те, щоб вирватися, отримати відносну свободу, лікуватися і поправляти здоров'я. І спостерігати за українською політикою зі сторони. Як активний глядач, вболівальник, але не учасник. -- На Вашу думку, чому українці в більшості своїй так байдужі до участі Тимошенко? Адже за неї голосувало більше 10 мільйонів виборців. І якось вже всі звикли, що вона сидить.

-- Для людей вона небожитель, представник правлячого класу. І не важливо, в опозиції чи у владі. Для багатьох простих людей всі політики однакові. Для них відмінність між владою і опозицією умовна, вони не бачать нюансів. Тому що наш правлячий клас -- це клас привілеїв. У кожного є своє Межигір'я, тільки не таке масштабне. Це нова аристократія, але без аристократизму. Без честі, без лицарського ставлення до дам. Нові "аристократи", які всіх ліктями розштовхали на шляху догори. І що ви думаєте, люди будуть співчувати тим, хто нагорі, навіть якщо він чи вона опинилися знизу, збиті суперниками з правлячого класу? Хоча я б навіть сказав, що це не правлячий клас, а правлячий клан. Тому Тимошенко -- це проблема верхів. Вважають, що, незважаючи на те, що вона сидить у в'язниці, гроші у неї є. І на життя вона напрацювала. І вважають, що все одно в лікарні сидіти краще, ніж у в'язниці. Скажіть, до багатьох наших ув'язнених їздить Кокс і Кваснєвський?

Це все далеко. Це і з тієї ж серії, коли кажуть: "Він вкрав 2 мільярди". Ось коли, припустимо, вкрав 10 тисяч, це для людини зрозуміло. А коли вкрасти 2 млрд, вона цього не розуміє. Тому емоційного ставлення до Тимошенко немає. Цю виставу іноді дивляться співчутливо, іноді холодно, але немає залученості й немає розуміння, що це проблема не Тимошенко, а проблема судової системи.

Розмовляла Олена ЯХНО, ТСН



Теги:справа Тимошенко, Вадим Карасьов, вибори 2015


Читайте також



Коментарі (0)
avatar