реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чому Росія програє?

Причин цьому кілька – перш за все стійкість українського суспільства (не влади!) і армії, яка вже нетерпеливиться налюлять агресору, та скоординована антипутінська коаліція, яку не можуть розвалити навіть проросійська Німеччина, завжди ординськоорієнтована Угорщина і Франція, у якій ще від білогвардійців нелогічні симпатії до Росії. Велика Британія та США сколотили блок, у якому Україна має центрове місце поруч з Польщею, Литвою, Латвією, Туреччиною та Естонією.

Але є ще одна причина – стан російської армії. Одне застосування українцями «Байрактару» проти старої російської гармати викликало переполох у росіян – вони навіть навчання проводили про те, як захищатися від них. Не поможе.

Але ось позиція росіянина – військового спеціаліста. Це Міхаїл Ходарьонок, який був начальником групи 1-го напрямку 1 управління Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ та редактором газети «Военно- промышленный курьер» у «Новом военном обозрении» написав, що «ніхто російську армію з хлібом, сіллю та квітами в Україні не зустріне», а «у ЗСУ є проблеми з авіацією та сучасними ППО. Але слід визнати й таке. Якщо до 2014 року ЗСУ являли собою уламок Радянського Союзу, то за останні сім років в Україні створено якісно іншу армію, на зовсім іншій ідеологічній основі та багато в чому на стандартах НАТО. А дуже сучасна зброя й техніка сьогодні надходить і продовжує надходити в Україну від багатьох країн Північноатлантичного альянсу».

Консолідовану ж позицію Заходу Москва не прогнозувала – адже Трамп зруйнував союз США і Європи, підірвав НАТО. При цьому – пише Ходарьонок – «запаси перспективної й високоточної зброї у ЗС РФ не носять якогось безмежного характеру. Гуперзвукових ракет типу «Цикрон» поки що немає на озброєнні. А кількість «Калібрів» (крилатих ракет морського базування), «Кинжалів» Х-101 (крилатих ракет повітряного базування) та ракет до «Іскандерів» у найкращому разі вимірюється сотнями (десятками у випадку «Кинжалів»)».

Експерт нагадує, що українці, які під час нападу Росії на Грузії у 2008 році допомогли грузинам і каже, що саме українські розрахунки зенітників «суттєво поскубли російські ВПС»: «Після першого дня ведення бойових дій керівництво російських ВПС перебувало у відвертому шоку. І забувати цього не варто».

Отже, за два дні взяти Київ хіба що в хворому сні Росія може. Як у тому анекдоті, що російська армія за місяць би взяла Париж, але на дорозі в неї виявився Донецький аеропорт… Ходарьонок каже: «Збройний конфлікт з Україною нині докорінно не відповідає національним інтересам Росії. Тому деяким пере збудженим російським експертам про свої шапкозакидальні фантазії варто забути».

Тепер нагадаю різку і несподівану заяву генерала Івашова, який очолює якусь офіцерську організацію. Він не тому проти війни з Україною, що любить нас, а тому, що розуміє смертельну небезпеку цієї війни для Росії: «Військова авантюра матиме геополітичний характер і у мене складається враження, що Путін від Росії втомився і вирішив покінчити з нею. Ця широкомасштабна війна стане причиною зникнення Росії як цілісної і великої країни. … Путін вже зробив Росією периферією – ми не є самостійними у жодній сфері. Як окрема цивілізація (ах, ці імперські марення про окрему цивілізацію! – В.Ч.) ми вже закінчилися, а після цієї авантюри зникнемо, як держава».

Хто такий генерал у відставці Івашов? Як каже розвідник – аналітик Юрій Швець, це паркетний генерал, який всю кар’єру робив на зв’язках, на блату, як казали колись. І він завжди був рашистським імперіалістом. Та раптом – отакі сміливі і далекоглядні заяви! «Без чиєїсь надійної підтримки і захисту він ніколи б не виступив, - каже Юрій Швець. – Він явно озвучив чиюсь впливову позицію». Відтак, це свідчить про внутрішню боротьбу навколо російського престолу.

Проте ці сили запізнилися і генерал, чи ті, чию позицію він озвучив, запізнилися: війна йде і Росія безумовно розвалиться. І нема на то ради, як кажуть галичани.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:розвал Росії, ЗСУ, Василь Чепурний, російсько - українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar