реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чи буде Надія Савченко у Народному Русі?

"Нехай я стану тим вогнем, який так само згорить, але дасть Україні майбутнє. Я до цього готова", – претензійно заявила про початок самостійної політичної кар'єри народний депутат Надія Савченко.

У метафорі про "вогонь" вона порівняла себе не з Жанною Д'Арк, а з В'ячеславом Чорноволом, лідером "Народного руху України", який наприкінці 80-х років минулого століття очолив процеси національного відродження.

Свою заяву Савченко зробила рівно за 6 місяців після звільнення з російської в'язниці, - пише УП.

Після повернення в Україну вона наголошувала, що відводить собі півроку, щоб або закріпитися в політиці, або піти геть.

Попри масову критику, що за цей час лунала в її бік, нерозуміння та власні помилки – Савченко таки вирішила, що їй треба продовжувати політичну кар'єру.

Ніхто з колег по Раді, навіть з фракції "Батьківщина", не підтримав екс-полонянку своєю присутністю під Адміністрацією Президента, куди Савченко прийшла разом з родичами українських військовополонених вимагати прискорення звільнення в'язнів.

Неодноразово з вуст її однофракційників звучало, що Савченко діє самостійно й не погоджує свої заяви з ними.

Проте врешті політичну платформу для самостійної політичної кар'єри Савченко знайшла.

25 листопада в ефірі "Шустер Live" вона оголосила про те, що "не потрібно створювати нового – потрібно згадати старе забуте".

Цим забутим виявився бренд "Народного руху України".

"Я буду вести "Рух" як партію, яка забута, і яку не зрозуміли (...) Цю партію потім я візьму і заведу в Раду", – претензійно проголосила Савченко.

Водночас її пояснення про власне місце та роль в НРУ звучали доволі заплутано:

"Я не буду входити в партію. Я стаю незалежним політиком. Я відкриваю свій фонд";

"Я вибираю – вести "Рух" разом з вами. Тільки не той "Рух", який створює Саакашвілі – нових ідей, не той "Рух", який зараз представляють Кривенко і Кишкар (обидва є членами партії "Народний Рух України" – УП) у Верховній Раді";

"Народний Рух України" – це партія. Але, крім партії, це ще й громадська організація. Ось я за цю громадську організацію".

"Рух" без руху

Щоб розібратися з логікою заяв Савченко, "Українська правда" звернулася до голови НРУ Василя Куйбіди.

Перед розмовою з лідером партії, УП розпитала двох рядових членів "Руху".

Ті відповіли, що для них слова Савченко були несподіваними, бо жодних рішень в партії щодо Савченко не приймалося, і не зовсім зрозуміло, яке відношення вона має до НРУ.

Сам Куйбіда теж запевнив, що з ним свої заяви Савченко не погоджувала. Водночас він доволі спокійно відреагував на "привласнення" нею бренду НРУ.

"Мені про це не було відомо, але мені це не було дивним, бо рейтинги політичних проектів падають – і з'являється потреба в ідеологічній партії. Думаю, що НРУ – це єдина ідеологічна партія, яка відповідає сьогоднішнім потребам. Відтак можна було спрогнозувати, що частина політиків звернуть на неї свої погляди", – додав Куйбіда, партію якого вже багато років соціологи навіть не вносять в соціологічні опитування.

Водночас, сама Савченко уже анонсувала турне по Україні під прапорами НРУ.

"Я їду в закордонне відрядження. За цей час я й мої побратими збираємо однодумців (...) Далі я буду їхати по Україні й виходити до людей скрізь, де будуть прапори Народного РУХу України! Робота почалась! Боротьба триває!", – написала на своїй сторінці у facebоok Савченко.

Куйбіда натомість про "прапори НРУ" нічого не знає.

"Сумнівно, що на її акціях будуть прапори (НРУ – УП). Бо вони є там, де ми офіційно беремо участь. Якби вона стала членом нашої партії, тоді ми б узгоджували з нею (участь активу партії в заходах Савченко – УП)", – намагається пояснити Куйбіда відокремленість від Савченко.

"Якщо ми сказали, що бойовики це терористи, з якими ми не можемо вести переговори, хіба що через приціл автомата – то на цьому крапка. Ніхто з членів партії не може казати інакше, – відповідає голова НРУ щодо позиції Савченко про можливі прямі переговори з ватажками бойовиків. – Якщо вона є одна з нас, є членом нашої партії, то має погоджувати такі заяви з нами.

Але якщо вона не одна з нас, а просто прочитала про Чорновола й нашу програму, і їй вона сподобалась – то може говорити будь-що, не погоджуючи".

Куйбіда підтвердив припущення, що Савченко, не будучи членом НРУ, може очолити список партії до Верховної Ради.

Скорочено. Повністю читайте на "Українській правді"



Теги:Надія Савченко, Народний Рух, Василь Куйбіда


Читайте також



Коментарі (0)
avatar