реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівська міськрада повертає ТЕЦ місту

Багато років комунальне підприємство «Чернігівську ТЕЦ» орендувала комерційна фірма «ТехНова» і багато років міська влада домагалася повернення собі своєї власності, проте мусили дотримуватися договору оренди. Аж ось тепер орендар подав заяву на міську раду з проханням забрати ТЕЦ. Сесія ухвалила таке рішення.

«Треба вкладати кошти, немає вугілля, робота на газу — заздалегідь збиткова робота, і орендар підняв руки і сказав заберіть», — прокоментував міський голова Владислав Атрошенко.

Процес прийому/передачі тривалий і здійснюватиметься згідно визначених процедур. На черзі — створення комунального підприємства, що мають погодити депутати на наступній сесії.

Заступник міського голови Віктор Геращенко прокоментував рішення сесії так: «Це початок процесу. Ми повинні створити робочу групу, зробити повну інвентаризацію, замовити незалежну оцінку, потім ми замовляємо незалежний аудит і потім, рішенням сесії, дай Бог, щоб ми дійшли до 29-30 вересня, ми розриваємо угоду. Паралельно ще треба готуватися до зими».

Місто бачить перспективу в об’єднанні мережі ТЕЦ з мережею “Облтеплокомуненерго».

Технічний стан, в якому фірма «ТехНова» повертає комплекс місту – жахливий. Фірма і до широкомасштабної війни не дуже вкладалася у розвиток підприємства, а війна ще й додала руйнувань. Зокрема, пошкоджено обладнання подачі вугілля і проблема буде з самим вугіллям, обладнанням хімічного цеху, турбінного, відділу зв'язку та диспетчеризації, котельного і цеху теплових та підземних комунікацій.

Чи ж не буде проблем з подачею тепла взимку? «Всі ризики стосовно початку опалювального сезону ми вбачаємо, в першу чергу, у внутрішньобудинкових мережах. Не в ТЕЦ, як такій, каже міський голова Владислав Атрошенко. - По ТЕЦ я хочу заспокоїти людей в тому, що ми зробимо все можливе, аби увійти в опалювальний сезон і не мати ризиків неподачі тепла в оселі».

В той же час за попередньою оцінкою Інституту теплоенергетичних технологій, який робив експертизу, вартість відновлювальних робіт складає 803 мільйони гривень. Враховуючи те, що підприємство акціонерне, дуже складно залучити кошти з державного бюджету. А ось комунальне підприємство таку підтримку отримати може. До того ж, міський голова піднімав тему реконструкції Чернігівської ТЕЦ і під час спілкування з учасниками Всесвітнього економічного форуму у Давосі. Зокрема, сподівається на допомогу від міністра енергетики та цифрового розвитку Швеції.



Теги:Чернігівська міська рада, тец, Технова, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar