реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Чернігівщина: Закордонні інновації на службі у «Дружби-Нової»

Нещодавно у місті Атланта штату Джорджія в США проходила виставка Ag Connect Expo 2011, яка стала подією світового масштабу для галузі сільського господарства. Там було представлене новітнє устаткування, технології та ідеї розвитку галузі.
Участь у роботі виставки взяла делегація товариства «Дружба-Нова», очолювана генеральним директором Сергієм Гайдаєм. Представники ознайомилися з інноваціями у сільськогосподарському виробництві, новітніми технологіями, програмним забезпеченням та сучасним обладнанням.
Як повідомив начальник управління інформаційних технологій товариства Олег Москаленко, основною метою візиту було ознайомлення з сільськогосподарськими новинками представленими на виставці. Було проведено ряд консультаційних зустрічей з фахівцями з питань точного землеробства. Зустрілися з представниками компаній-виробників навігаційного обладнання, вивчили новинки з питань точного землеробства. Зокрема, зацікавила технологія змінної норми висіву та автоматичного відключення сошників у сівалках. Для товариства замовили обладнання для декількох сівалок, і в цьому році ця технологія уже використовується на практиці у весняній посівній. В один із днів відвідали університет AUBURN штат Алабама, де зустрілися з фахівцем з питань точного землеробства Джоном Фултоном, та отримали консультації.
«В перший день виставки, – розповів начальник управління науки і агрохімічного сервісу Ярослав Бойко, - відбулася зустріч з представниками компанії Spectrum Technologies, які є розробниками і продавцями новітнього обладнання для обстеження ґрунтового покриву та відслідковування погодних умов на полях. Для товариства «Дружба-Нова» було придбано ряд портативних приладів та сенсорних датчиків. Один з них електронний пенетрометр - прилад призначений для вимірювання твердості ґрунту. Це новинка на сільськогосподарському ринку Америки. Прилад дозволяє вимірювати твердість ґрунту через кожні 2,5 сантиметри, при цьому фіксувати плужну підошву, якщо вона є, ступінь її ущільнення і глибину. Прилад можна підключати до GPS-приймача і точно фіксувати у часі і просторі точки аналізування в полі. Проведення такого моніторингу дає можливість оптимізувати технологію вирощування сільськогосподарських культур на конкретному полі.
Також було придбано сучасну метеостанцію, яка дозволяє відслідковувати погодні умови на полях господарства та вивчати їх вплив на продуктивність с/г культур. Метеостанція укомплектована спеціальним програмним забезпеченням, яке за допомогою знань і досвіду спеціаліста та накопичення певного об’єму даних дозволяє вести прогнозування та запобігання появи різних захворювань та шкідників на сільськогосподарських культурах.
Відбулася зустріч з директором компанії Veris Technologies Еріком Ландом, яка розробляє обладнання для вимірювання електричної провідності ґрунту. Таке обладнання придбали ще під час першої поїздки до США, воно успішно працює у господарстві та приносить суттєві результати у моніторингу родючості ґрунту».
«Такі поїздки є дуже корисними, оскільки в Україні практично ні в кого перейняти аналогічний досвід. А в Сполучених Штатах Америки ці технології працюють уже п’ять чи навіть десять років, і вже є результати, які можна використати в наших умовах, - зазначив генеральний директор СТОВ «Дружба-Нова» Сергій Гайдай, - Потрібно переймати успішно впроваджений досвід закордонних країн для отримання позитивних результатів у власному господарстві ».
Людмила Петухова, для газети "Біла хата"



Теги:Варвинський район, Дружба-нова, Чернігівщина, закордонні інновації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar