реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігівка і дуче

Який вплив на італійського Дуче – диктатора Беніто Муссоліні мала чернігівка Анжеліка Балабанова – «маркіза соціалістів», як називають цю жінку в сучасних ЗМІ?

І хто вона взагалі така!?

Вперше я почула про Анжеліку Балабанову зі сторінок книги Володимира Сапона «Вулиці старого Чернігова».
Ось як автор про неї згадує:

«Неподалік музею Тарновського, писав у своїх спогадах В’ячеслав Пухтинський, існував притулок – нічліжка для місцевих «босяків», влаштована якимось Балабановим. Це прізвище можна було б і не згадувати, якби не було в Чернігові іншого Балабанова, можливо, родича – Михайла, а надто ж його дружини Анжеліки, дочки заможного чернігівського купця. Михайло згодом стане членом Української Центральної Ради, а Анжеліка Балабанова, задовго до того покинувши чоловіка, покликана революційною пристрастю, опиниться в Швейцарії. Там і звела її доля з молодим італійцем Беніто Муссоліні. І саме вона, переконана марксистка, затята соціал-демократка і просто жагуча жінка, зробила з сільського хлопця високопрофесійного революціонера-інтелектуала.

Проте, коли дуче став диктатором, їхні шляхи розійшлися. Анжеліка прибула до Росії, де активно працювала в Комінтерні, нерідко засуджуючи й італійського диктатора. Потім знову повернулася до Західної Європи, де її сліди назавжди загубилися…»

Вікторія СИДОРОВА



Теги:невідомий Чернігів, Муссоліні, Вікторія Сидорова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar