реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігів: Закон як дишло і що з цього вийшло…

9 травня 2011 року у Чернігові на будівлях державних органів влади, органів місцевого самоврядування, школах, інших установах поряд з державними були встановлені червоні пропори. І це в той час, коли закон, який це дозволяє, був ще не підписаний Президентом України.
Одночасно в той же день вступив в дію і довгоочікуваний громадськістю Закон України «Про доступ до публічної інформації», за яким кожний громадянин має право звернутися до органів влади з запитом.

13 травня автор звернувся до Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівської міської, районних в місті рад, обласного управління охорони здоров’я облдержадміністрації з Запитом надати інформацію про те, на якій підставі, за рішенням якого органу чи посадової особи вивішувався недержавний прапор на цих установах 9 травня, за які кошти і за скільки він був придбаний або від кого і коли отриманий.
Ось що з цього вийшло.
Посадовці з цих державних органів влади та органів місцевого самоврядування вважають(!?), що для вивішування на їх установах копії штурмового прапору 150-ї стрілецької дивізії (прапора Перемоги) достатньо і старого Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Цим законом дозволено проводити святкові заходи з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни.
Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації М.І.Стрілець пояснив, що «питання встановлення прапора на приміщенні облдержадміністрації порушено представниками ветеранських організацій, погодження на його встановлення надано заступником голови – керівником апарату облдержадміністрації Стрільцем М.І.»
Начальник управління охорони здоров’я Г.М. Василькова повідомила, що «будь-які розпорядження, рішення, накази з цього приводу управління охорони здоров’я не отримувало. Питання встановлення прапора було вирішено колегіально на оперативній нараді при начальнику управління охорони здоров’я облдержадміністрації 26.04.2011».
Чиновники інших установ про рішення на підставі яких вивішувався червоні прапор на їх установах промовчали.
Голови Деснянської та Новозаводської райрад у м. Чернігові Ю.В. Горбань і О.А. Атрощенко повідомили, що «копія прапору була отримана районною у місті радою безоплатно від районної організації КПУ».
М.І. Стрілець повідомив, що «бюджетні кошти на придбання прапора не витрачалися, його надано ветеранськими організаціями».
Г.М. Василькова також запевнила, що на скандально поцуплений невідомими 9 травня з їх установи червоний прапор «бюджетні кошти на придбання не витрачалися».
А от начальник відділу зв’язків міської ради на бланку відділу повідомила, що копія прапору Перемоги була отримана, як не дивно, «з архіву(?) відділу господарського та транспортного забезпечення міської ради».
Ось такий «перший блін» вийшов в Чернігові з Законом України «Про доступ до публічної інформації» і червоними прапорами на 9 травня.
Так від імені Чернігівської міськради відповідь на Запит надала далеко не перша особа. Міська рада та районні у місті ради взагалі не надали інформації про те, за рішенням якого органу чи посадової особи вивішувався недержавний прапор на їх установах, а управління охорони здоров’я – звідки отримало червоний прапор.

Звісно, що прокуратура не збирається притягувати до відповідальності посадових осіб органів влади за скоєння дій, які не встановлені Законом.

З іншого боку, навіщо і кому було потрібно ініціювати скандальні зміни до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» якщо партія влади, звісно ж, за вказівкою «ветеранських організацій»(?) і без цього повісила недержавні прапори на установах ?

Сергій Соломаха

Зразок Запиту до органів влади

Відповідь на Запит Чернігівської ОДА

Відповідь на Запит Чернігівської міської ради

Відповідь на Запит Деснянської районної в місті ради

Відповідь на Запит Новозаводської районної в місті ради

Відповідь на Запит управління охорони здоров’я облдержадміністрації









Коментарі (0)
avatar