реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Черкеси проти Олімпіади у Сочі

Президент фонду «Джеймстаун» Глен Говард, закриваючи дводенну конференцію «Приховані нації, злочини, що продовжуються: Північний Кавказ між минулим і майбутнім» в Тбілісі, підкреслив, що дискусії і виступи дозволили учасникам форуму краще зрозуміти Кавказ. Організатори ніби навмисно залишили на фінал конференції найбільш актуальне питання про протестний рух навколо Сочинської олімпіади 2014 року, повідомляє радіо «Свобода».

Представник громадської організації «Адиге Хаса» Руслан Кешев, представниця черкеської міжнародної ради в Нью-Джерсіа Тамара Барсик нагадали, що в 2014 році співпадають дві дати: Олімпіада і 150-і роковини геноциду черкесів (адигів) з парадом на Червоній Поляні російських військ, який став історичним символом черкеської трагедії, знищення людей в ході війни і початку вигнання народу з його землі.

Виступаючі відзначили, що сучасна Росія — це повноправна правопрєємниця царської і радянської Росії. Але вона не збирається сьогодні вирішувати проблеми черкеського народу, а саме питання про його повернення на історичні землі, зокрема, шапсудів в прибережній смузі чорноморського побережжя.

На думку представника черкеської міжнародної ради Іяда Югар, позиція російської влади протирічить хартії міжнародного олімпійського руху, згідно якої олімпіада не повинна проводитися на території масових вбивств людей.

Масове вбивство черкесів в другій половині XIX століття активісти черкеських організацій розглядають як геноцид народу і вимагають його визнання з боку Росії. Про це заявив Руслан Кешев. Свій протест черкеські організації направили в МОК ще у вересні 2007 року. Тоді вони отримали відповідь, що МОК має намір почати розслідування з цієї проблеми. Але після цього черкеські організації, як заявили представники сьогодні, перестали отримувати інформацію про хід розслідування. Вони взагалі не впевнені, чи воно почнеться.
http://kavkazcenter.com/ukr/content/2010/11/22/16507.shtmlКавказ-центр

Міжнародні черкеські організації приступили до акцій протесту з вимогою повернути черкеські землі, у тому числі і в Сочі, нащадкам вигнаних людей. Москва відповіла їм пропозицією розмістити на емблемі Олімпіади черкеський символ і включити етнічні художні колективи в культурну програму ігор.

Але, як вважають представники черкеських організацій, вони добивалися не цього. Не культурної програми і не символу на емблемі. Вони добиваються більшого. Але поки не бачать бажання виконання своїх вимог з боку Москви.




Теги:МОК, Сочі, черкеси, Північний кавказ, олімпіада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar