реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чечетов хоче «розвести» чернігівців як «кошенят»

Багаторічний куратор Чернігівщини від Партії регіонів Міхаїл Чечетов не заспокоїться, поки не зґвалтує місцевих однопартійців (владу), щоб примусити їх ввести «регіанальний язик» в області, як це вже зробили його підлеглі в південних і східних областях.
Нагадаю, що за підсумками останнього Всеукраїнського перепису населення 2001 року переважну більшість на Чернігівщині становили українці – 1155,4 тисячі, що становило 93,5% населення області. Новий перепис повинен був відбутися ще у 2011 році, але був перенесений на 2012 рік урядом Ю.Тимошенко.
За роки, що минули від перепису населення 1989 року питома вага українців серед жителів області зросла на 2%.
Друге місце за чисельністю у 2001 році посідали росіяни - 62,2 тисячі, що становило біля 5%. Проте, їх кількість, порівняно з переписом 1989 року, зменшилася на 35,6%. Питома вага росіян у загальній кількості населення області зменшилася за цей час на 1,8 %.
Українську мову у 2001 році на Чернігівщині згідно переписом вважали рідною 89% населення області. Це на 3,3% більше, ніж за даними перепису 1989 року.

Звернемо увагу, що російську мову визнали рідною 11 років тому ледь 10,3% населення(!). І саме цей останній показник тепер є визначальним для введення так званої регіональної (назва вподобали від Партії регіонів?) мови для підлеглих чечетових, табачників, азарових і януковичей.

До речі, у порівнянні з переписом 1989 року цей показник знизився на 3,3%.

На жаль, у 2001 році тільки 94,4% українців на Чернігівщині вважали рідною українську мову, а 5,6% (!?) - російську.
До речі, російську мову рідною вважало тільки 88,8% етнічних росіян (% яких був незначним біля 5%), українську – 11,1%.
Цікаво, що серед білорусів рідною білоруську мову вважали 32,5%, українську – 21,3%, російську – 46,2%.
Серед євреїв мову своєї національності рідною визнали 2,2%, українську – 29%, російську – 68,3%.


І останнє. Станом на 1 липня 2012 року в Чернігівській області кількість наявного населення складає всього 1084,2 тисяч. Це на 71,2 тисячі менше ніж було в області тільки українців за переписом 2001 року.
Враховуючи стійку тенденцію з 1989 року на зниження частки представників інших національностей в області, можна стверджувати, що частка українців в області на сьогодні ще збільшилася.
Переконаний, що після перепису 2001 року частка українців та представників інших національностей, які вважали російську мову рідною, теж зменшилася.
Тож можна стверджувати, що застосування норм закону Януковича-Азарова-Литвина про регіональну російську мову на Чернігівщині не має жодних підстав. І є провокацією. А стиль роботи Партії регіонів і звичайно пана Чечетова.

Переконаний, намагання вождя «кнопкодавів» парламенту таємно від громадськості примусити керівництво і депутатів-регіоналів місцевих рад скликати позачергові сесії і проголосувати за ведення регіональної російської мови на Чернігівщині є черговим розведенням кошенят.

Сергій Соломаха





Коментарі (1)
avatar
1
А як щодо самого Чернігова і деяких північних районів області? Де-факто Чернігів російськомовний, але сподіватимемося, що міські депутати не підуть на повідку антидержавників. До речі, яка стаття КК "світить" КК і Ко за таку діяльність? "Регіональномовний" парад нагадує сіверодонецький сепаратизм. Здається, тоді були спроби порушити карні справи.
avatar