Чай із листя смородини: тонізує, лікує, очищає!
Народна медицина використовує листя смородини як антисептичний, протиревматичний, сечогінний, протизапальний, очисний, тонізувальний засіб. Крім того, листя смородини показане за гастриту, подагри, серцево-судинних захворювань.
У давнину листя смородини вважалося одним із кращих засобів лікування золотухи в дітей. У наші дні народна медицина рекомендує застосовувати відвари з листя у разі дерматитів, ексудативного діатезу та захворювань очей.
Для приготування чаїв, настоїв, відварів можна використовувати як свіже, так і сушене листя смородини.
Молоде листя смородини на початку літа можна використовувати для приготування тонізувального вітамінного напою. Для цього листя миють, обсушують, нарізають ножицями, кладуть у банку і заливають перевареною водою кімнатної температури, змішаною за смаком із соком будь-яких кислих ягід або підкисленою соком лимона. Банку ставлять у тепле місце і настоюють не менше доби. Потім листя відтискують через марлю, напій проціджують і п’ють по 0,5 склянки на день. На 50 г листя беруть 300 мл води, сік і, якщо треба, цукор — за смаком.
Водним настоєм або відваром листя (1:10) лікують водянку, золотуху у дітей, простудні захворювання, п’ють по 2 ст. л. тричі на день. Настій листя сприяє звільненню організму від надлишку сечової кислоти, і тому його корисно пити по кілька склянок на день у разі подагри, ревматизму, каменів у нирках і сечовому міхурі.
Гарячий чай з листя п’ють за каменів у нирках.
Листя смородини застосовують як сечогінний засіб у разі сечокам’яної хвороби, циститу, пієлонефриту: 5 — 6 ст. л. подрібненого листя залити 1 л окропу й настоювати в теплі не менше 1 години. Пити по 1 склянці 5 — 6 разів на день, для поліпшення смаку можна додати цукор або мед.
За подагри, ревматизму: 1 ст. л. подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 2 години, перецідити. Пити по 0,5 склянки 4 — 5 разів на день.
У відварі гілок та листя купають дітей, хворих на золотуху.
У разі аритмії серця готують такий відвар листя смородини: 1 ст. л. сировини на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв., настояти 30 хв., перецідити. Пити теплим з медом по 0,5 склянки тричі на день до їди.
За ларингіту, фарингіту, грипу помічний настій: 1 ст. л. листя та молодих гілочок на 1 склянку окропу, настояти 1 годину, перецідити; пити теплим з медом по 0,25 — 0,5 склянки тричі на день до їди. Цей настій можна застосовувати для полоскання горла.
ЯК ЗАГОТУВАТИ ЛИСТЯ ДЛЯ ЧАЮ
Заготовляти листя ліпше навесні або на початку літа за сонячної погоди.
Листя на деякий час залишають прив’янути, потім розминають, кроплять водою, загортають у чисте полотно і витримують у темному місці дві доби. За цей час листя перебродить і набуде приємного запаху. Наступний етап: листя потрібно швидко висушити. Зберігати ліпше в дерев’яній тарі. Заварювати, як звичайний чай.
Читайте також |
Коментарі (0) |