реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українців. Чому це важливо?

Учора, 30 листопада, в німецькому бундестазі сталася історична подія і не тільки для українців, але й для самих німців, хоча мова йшла про українську трагедію. Німецький парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Сталося це після довгих років зволікань. Ще 2019 року, коли депутати розглядали на засіданні спеціальної комісії петицію з вимогою визнати Голодомор геноцидом, яка набрала декілька десятків тисяч підписів, всі вони в один голос казали, що майже нічого не знають про ці страшні події. А представник правлячої коаліції, депутат від Соціал-демократичної партії Німеччини Міхаель Рот, будучи на той моментом парламентським статссекретарем у МЗС, від імені уряду висловився проти визнання Голодомору геноцидом. Пояснення такої позиції було формалістичним: немає підстав, мовляв, визнавати геноцидом злочин, який був скоєний до 1951 року, коли в рамках ООН було затверджено визначення геноциду.

Що не знали - це далеко не основна причина. Не знали про цю організовану Кремлем трагедію і парламенти багатьох інших країн, але вони визнали геноцид. Німецькі депутати не менш освічені за польських чи португальських, щоб освоїти відкриту інформацію. Причина в іншому.

Німеччина має історично, як і Франція, значні русофільські симпатії. А Москва, як відомо, аж зубами скрегоче і ракетами швиргається, щоб не визнавати жодної своєї вини ні за які гріхи. Недарма ж вони й досі і Сталіна люблять, і Івана Грозного, які повинищували четвертину тодішніх росіян.

І є друга причина німецької обережності. Як відомо, німці після другої світової війни мають глибокий комплекс вини, особливо перед євреями, яких винищувала система Третього Рейху. А євреї уявили, що мають монополію на визнання своїх страждань і дуже неприязно ставляться також, як і росіяни, до визнання Голодомору геноцидом українського народу. Нагадаю, що Ізраїль категорично не визнає цього, хоча, до речі, автором визначення геноциду, застосовуваного ООН, був таки єврей.

Із сайту "Дойче Велле": "Депутати Бундестагу у постанові наголошують, що український народ у ХХ-му столітті став жертвою одразу двох тоталітарних режимів, а пакт про розподіл територій між Гітлером і Сталіним, який у пострадянській історіографії прийнято називати пактом Молотова-Ріббентропа, у документі названо "злочинним, військовим поділом Східної Європи між самопроголошеними наддержавами". У цьому ж ключі резолюція Бундестагу закликає німецький уряд протистояти російським наративам і наголошує, що Україна як велика європейська держава звільнилася від свого радянського минулого. "Голодомор - частина нашої спільної європейської історії. Він вписується у низку людиноненависницьких злочинів тоталітарних систем, внаслідок яких у першій половині 20-го століття в Європі були винищені мільйони людей", - ідеться у резолюції Бундестагу.

Звісно, нинішнє рішення німецького бундестагу спровоковане нинішньою Широкою війною, коли росіяни знову хочуть знищити українців тільки тому, що ми українці. На відміну від гітлерівського режиму теперішній московський навіть цього не приховує. Але якраз розуміння цього зв'язку між Голодомором і війною дає змогу перейти німцям і до розуміння необхідності розпаду російської шагреневої імперії. Як і до полегшення своїх травматичних комплексів...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Голодомор, Василь Чепурний, Україна -Німеччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar