реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Бездітний депутат запропонував податок на ...бездітність

Ідея нардепа від Слуги народу Сергія Гривка про встановлення в Україні «податку на бездітність», хоча й була блискавично відкликана на рівні законопроєкту, спричинила чималу хвилю емоційних реакцій в Україні.

У законопроєкті № 11264 Сергій Гривко запропонував дивний спосіб нібито «боротьби з демографічною кризою» в Україні - шляхом встановлення «податку на бездітність». Через короткий час він відкликав свою ініціативу.

У документі пропонувалося запровадити «демографічний збір» для усіх громадян України віком від 21 до 58 років, окрім людей, які мають трьох або більше дітей та тих, у кого діагностоване безпліддя чи наявна інвалідність І групи.

Такий «податок», на думку Гривка, слід було б встановити у такому розмірі:

1,5% від усіх доходів, отриманих у грошовій формі для громадян, які не мають дітей;
1% для тих, хто має одну дитину;
0,5% для людей, які мають двох дітей.
Також пропонувалося підвищити державну допомогу при народженні дитини, на утримання дитини до досягнення нею шестирічного віку та допомогу на майбутнє.

Законодавча ініціатива Гривка викликала шквал критики. Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що шансів на ухвалення документу немає. Народний депутат від партії Голос Ярослав Железняк також заявляв, що «ніякі „демографічні“ податки ніхто вводити не збирається», а згодом додав, що законопроєкт було швидко відкликано.

Хто такий Сергій Гривко, звідки його ідея і якими ще дивними законопроєктами він відзначився
Сергію Гривку 38 років, він родом із Чернігова. У Верховну Раду був обраний в 2019 році від партії Слуга народу (№ 114 у списку). Згідно з декларацією, він не має ані дружини, ані дітей.

Як нагадує рух Чесно, раніше Гривко працював менеджером зі збуту ТОВ ЧернігівГазСпецСервіс та молодшим науковим співробітником у Чернігівському державному інституті економіки і управління.

Гривко також очолював раду Чернігівської міської ГО Добровольці. Був членом молодіжної ради при Чернігівській міській раді. Є засновником ГО Український центр протидії злочинності та корупції.

У 2015 році балотувався до Чернігівської міської ради 7 скликання за округом № 41 від партії Наш Край.

Після обрання народним депутатом від Слуги народу увійшов до складу однойменної фракції та став членом Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

За час своєї роботи в Раді Гривко відзначився кількома суперечливими законодавчими ініціативами та кроками.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, він лишається нечинним.

Був співініціатор скандального законопроєкту № 7351, який пропонував надати право командирам страчувати військових у бойовій обстановці за невиконання наказів, без суду. Через негативний резонанс законопроєкт був відкликаний та трансформований в іншу схожу ініціативу (прибрати рядок «не призводячи до смерті військовослужбовця» зі cтатті 22 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України). Цей законопроєкт зазнав значної критики у соцмережах та ЗМІ та був відкликаний.

У законопроєкті № 10057 Гривко запропонував скоротити термін відбування покарання для ув’язнених, які виконуватимуть норми роботи на «велогенераційних установках» на території в’язниць.
У 2023 році Гривко подавав законопроєкт про юридичне врегулювання ринку езотеричних послуг (астрологія, тарологія тощо) та запровадження відповідної освіти.

NV



Теги:демографія, Сергій Гривко, Податки, Слуга народу


Читайте також






Коментарі (0)
avatar