реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Берлінські плани відновлення України

Понад 100 підписаних угод, домовленості на понад €16 млрд та десятки важливих зустрічей з партнерами. Такими є результати Міжнародної конференції із відновлення України у Берліні мовою цифр. І все це необхідна допомога для зміцнення нашого приватного сектору, енергетики, наших міст та громад.

Енергетика — одна з ключових тем. Лише за останні 2,5 місяці росіяни 6 разів масштабно атакували великі теплові електростанції, гідроелектростанції й навіть великі сонячні електростанції.

На конференції ми підписали 8 меморандумів для просування проєктів у сфері відновлюваної енергетики, модернізації електромереж та встановлення міжурядового партнерства. Це відкриває ширші можливості для співпраці з міжнародними компаніями для посилення підтримки українського енергетичного сектору, налагодження та поглиблення відносин між комерційними енергетичними компаніями. Сумарно маємо оголошений пакет підтримки української енергетики на понад $800 мільйонів.

Маємо вже низку компаній, які готові заходити на український ринок й допоможуть у перспективі побудувати 1 ГВт генеруючих потужностей. Обсяг потенційних інвестицій може скласти €500-700 млн. Це тільки початок, оскільки Україна потребуватиме більше генеруючих потужностей. Але це дасть поштовх, щоб збільшувати ці цифри впродовж наступного періоду. Результати URC показують великий потенціал, який енергетичний сектор має для залучення інвестицій.

Посилення протиповітряної оборони — ще одна важлива тема. Особлива подяка Німеччині та Канцлеру Olaf Scholz за готовність надати системи Patriot, Iris-T та Gepard, ракети та артилерійські боєприпаси. Це той захист, якого сьогодні так потребують наші люди, міста, підприємства.

Успішної країни не буває без сильної економіки. Тому важливу частину наших переговорів та домовленостей з партнерами ми присвятили розвитку приватного сектору.

Запустили інвестиційний інструмент Ukraine Investment Framework у межах програми Ukraine Facility. European Commission підписала 14 угод про фінансування та гарантії з різними міжнародними фінансовими установами. Ці угоди включають €1 млрд кредитних гарантій та €400 млн змішаних грантів;

Запустили «Альянс стійкості МСБ» разом з понад 30 міжнародними партнерами для підтримки розвитку українських малих та середніх підприємств. Альянс включатиме програм на понад €7 млрд для поточних і нових ініціатив, з них €3,9 млрд — передбачено на нові проєкти;

Українські компанії підписали 14 бізнес-угод з німецькими та міжнародними партнерами на загальну суму понад €560 мільйонів. Угоди охоплюють такі галузі, як промисловість, сільськогосподарське машинобудування та відновлювана енергетика;

Ще більше можливостей для страхування. Тепер страхування від U.S. International Development Finance Corporation буде доступне не лише для інвесторів, але й для малого та середнього бізнесу через локальні страхові компанії в Україні. На цю мету буде спрямовано $50 млн. Крім того, DFC голосило про дві нові угоди для страхування від воєнних ризиків на загальну суму $300 млн для агрокомпанії та виробничої компанії.

В основі будь-якого відновлення є люди. Тому разом з партнерами ми працюємо над запуском програм, які допоможуть українцям отримати ще більший доступ до перенавчання або підвищення кваліфікації.

Разом з партнерами запустили освітню ініціативу «Skills Alliance». Її мета — впродовж наступних трьох років допомогти щонайменше 160 тис. українцям опанувати нові професії та кваліфікації, необхідні для відновлення країни. До створення альянсу долучилися понад 50 країн, Єврокомісія, фінансові донори, міжнародні партнери та бізнес-спільнота. Партнери вже запевнили, що готові сумарно спрямувати на ці потреби приблизно €700 млн.

Також запускаємо проєкт «Create Ukraine» разом з литовськими партнерами Central Project Management Agency та Благодійним фондом Kyiv School of Economics. Він створює умови для повернення українських фахівців з-за кордону для роботи в публічному секторі й посилення нашого урядування.

Повертаючись додому, ми веземо конкретні результати двох насичених робочих днів у Берліні. Проте для мене конференція стала свідченням ще однієї важливої істини. Ні Україна, ні наші партнери не планують здаватися. Ми бачимо конкретні кроки для підтримки України у всіх сферах — від гуманітарної до військової. Наша «стійкість» — це не абстрактний термін. Вона побудована на конкретних речах: кількості ППО, потужності енергетичної системи, кількості українців, які повертаються додому, розмірі залучення інвестицій. І все це, по суті наша стійкість, не було б можливе без партнерів.

Юлія СВИРИДЕНКО



Теги:відбудова України, Юлія Свириденко, уряд Шмигаля, Україна - Німеччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar