реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Барельєфи русского міра треба прибрати!

У Чернігові набуває розголосу конфлікт щодо демонтажу барельєфів із двох стел, на Болдиній горі, які присвячені жовтневій соціалістичній революції та агресивній війні радянської Росії проти Української Народної Республіки.

Невелика група якихось людей 24 червня завадили комунальникам здійснити їх демонтаж. Патріотичні громадські організації та партії, волонтери, історики і журналісти вимагають негайно зняти комунобарельєфи.

Подаємо заяву місцевих організацій НРУ, «Просвіти», ОУН, Всеукраїнського об’єднання ветеранів до Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка.

Чернігівському міському голові
В.А. Атрошенку

Шановний Владиславе Анатолійовичу!

24 червня 2016 р. на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 р. № 317-VIII, розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації «Про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків» від 20 травня 2016 р. № 276, рішення виконкому Чернігівської міськради від 16 червня 2016 р., відбувалося зняття барельєфів із двох стел, які входять до складу Меморіального комплексу Слави воїнів, партизанів та підпільників та могили невідомого солдата на Болдиній горі у Чернігові.
Барельєф другої стели (друга за рахунком від початку комплексу) присвячено «великій жовтневій соціалістичній революції», тобто більшовицькому жовтневому заколоту із загарбання влади у 1917 р. в Росії.
Барельєф третьої стели (третя за рахунком від початку комплексу) — «Громадянській війні в Росії 1917-1921 рр.» з гаслом «за радянську владу», тобто з грудня 1917 р. агресивній війні радянської Росії проти Української незалежної держави — Української Народної Республіки, окупації та анексії її території.

Невелика група якихось людей завадили комунальникам здійснити демонтаж однієї стели.
За повідомленням засобів масової інформації Владислав Атрошенко, Чернігівській міський голова, зустрівся з мітингувальниками і пообіцяв до 30 червня 2016 р. відновити демонтований барельєф.
На думку патріотичної громадськості, волонтерів, істориків та журналістів, поява організованої групи людей 24 червня в пізній час і наявність у них кількасот підписів свідчать про сплановану акцію, направлену на зрив процесу декомунізації.
Такий тиск на міську владу без огляду на наміри і аргументи групи «протестувальників» має ознаки антиукраїнської, антидержавної акції в умовах гібридної війни Росії проти України. А Чернігів — прикордонне місто поруч з агресором — Російською Федерацією.

Чернігівська патріотична громадськість вимагає від Чернігівської міської влади:

- припинити порушення закону, зняти недемонтований барельєф (як варіант обидва комуністичні барельєфи можна передати до Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського);
- перевірити інформацію, щодо заступника начальника управління транспорту Чернігівської міської ради Наталії Сікач, яка начебто поставила підпис під ультиматумом до міського голови з вимогою залишити комуністичні барельєфи біля Болдиної гори для з’ясування, чи порушила ця особа Присягу посадової особи місцевого самоврядування;
- повідомити представникам української патріотичної громадськості про дату та час демонтажу згаданих барельєфів. Ми готові забезпечити дотримання закону і порядку під час їх демонтажу.

Також пропонуємо:
- на виконання Указу Президента України від 22 січня 2016 р. № 17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років», оголосити конкурс щодо встановлення нових барельєфів — замість демонтованих, що мають відображати історію козацтва, Перших національно-визвольних змагань, Героїв Крут (контроль за виконанням покласти на виконком Чернігівської міської ради та Громадську раду при Чернігівській міській раді).

Голова Чернігівської обласної організації
Народного Руху України Сергій Черняков

Голова Чернігівського обласного об’єднання
Всеукраїнського товариства «Просвіта»
імені Т.Г. Шевченка Олександр Шевченко

Голова Чернігівської обласної
організації ОУН Валерій Сарана

Голова Чернігівського обласного
відділення Всеукраїнського
об’єднання ветеранів Михайло Данилюк

28 червня 2016 року



Теги:барельєфи, декомунізація, Народний Рух, чернігівська Просвіта, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar