реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Балто- Чорноморський союз - відповідь "русскому міру"

Концепція Міжмор’я може стати дієвою відповіддю «Русскому миру»

Про це в інтерв’ю Delfi заявив куратор проекту Intermarium (міжмор’я), історик Альвідас Нікжентайтіс, передає Politeka.

За його словами, на сьогоднішній день існує кілька типів такого геополітичного союзу: Intermarium – від Балтійського до Чорного моря; польська концепція АБЧ – Адріатичне, Балтійське і Чорне моря; концепція поляка Єжи Гедройца – Україна, Литва, Білорусь.

«Для мене ж Intermarium найбільш близький за змістом до концепції Гедройца. Він навіть міркував про те, яким у цьому регіоні має бути порядок після падіння комунізму і СРСР. Його ідея полягала в тому, що без демократичних держав в Україні, Білорусі та Литві не може існувати і незалежна Польща. Тому, що стосується мене, то з точки зору Литви я можу сказати те ж саме: без демократичної Польщі, України і Білорусі не може бути і вільної, демократичної Литви», – підкреслив історик.

Нікжентайтіс висловив надію, що з часом до Intermarium крім українців і поляків приєднається і Білорусь.

«І якщо говорити про ситуацію, що змінилася, ми не можемо забувати про фактор Росії. Все ж Росія з анексією Криму зробила те, що ніхто в XX і XXI столітті не очікував. Ніхто не очікував, що можна силою змінювати міждержавні кордони, і в цьому випадку сумне минуле першої половини двадцятого століття нас наздоганяє, змушує думати і шукати можливі альтернативи на «чорний день», – зазначив він.Політека



Теги:Україна - Литва, Міжмор'я, Русскій мир, Балто- Чорноморський союз


Читайте також



Коментарі (0)
avatar