реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Росія розпадеться, а ми будемо в Балто- Чорноморському союзі"

В ефірі Литовського радіо прозвучала розмова Олени Головатенко з Василем Чепурним.

Вона починається так: "У студії Олег і Олена Головатенки, вітаємо вас, друзі.

Сьогодні у передачі пропонуємо вам, друзі, зустріч з українським журналістом, письменником, громадським діячем Василем Чепурним. Ми спілкувалися з ним під час поїздки до Чернігова - міста, де живе і працює майстер красного слова.

Василь Чепурний - власний кореспондент парламентської газети "Голос України", автор кількох прозових видань, багатолітній голова Чернігівської обласної "Просвіти" імені Тараса Шевченка.

Нещодавно побачила світ його чергова книга "100 днів широкої війни", в якій автор зафіксував хронологію початку повномасштабного російського вторгнення на Чернігівщині у лютому та навесні 2022-го року.Василю Чепурному притаманна яскрава влучність художнього слова, в основу якої закладена спостережливість поліщука, життєва мудрість письменника та нестандартність мислення. Пан Василь відомий своєю, так би мовити, незручністю для чиновників різних рангів. Він завжди має власну точку зору на суспільні події, явища, і з готовністю її відстоює.

Сьогодні разом з ним поміркуємо над актуальними темами, народженими війною, зокрема, які нові несподівані риси національного характеру відкрила в українцях велика війна".

Деякі фрагменти розмови -

- Коли Левко Лук'яненко казав, а я пишу його книгу-біографію, він казав: "Ми переможемо тоді, коли будемо готові вмирати за Україну", то це сприймалося як фраза красива, але така нежиттєва. А життя показало, що так, правда, це в нас є. І ось зараз у цей час, коли ми там у підвалі "Просвіти" виховували молодь, певні лекції там читали патріотичні, я, чесно кажучи, більше слідкував за санітарно-гігієнічним станом, щоб вони там менше пиво пили. Але, коли стався 2014 рік, оці хлопці без жодних розмов і умовлянь пішли на передову. Мінімум троє з тих, хто були у нас у підвалі, виховувались, вони загинули. Тобто оця готовність помирають за Україну - це неймовірно!

- Хоча, безумовно, проблеми будуть після перемоги, бо багато молодих, гарних, красивих, розумних залишили цей світ на полях битв, а багато непорядних і корумпованих набивали кишені. І зіткнення цивілізацій відбудеться обов'язково. Дай Бог, без Коліївщини. Тобто зіткнення нової України і старої корумпованої. Тієї, що 30 років вилущувалася із Совєтського Союза, зіткнення оце обов'язково буде. І повторюю, я сподіваюсь, що воно відбудеться без Коліївщини, але буде гострим.

-- Я би хотів сказати, що наш шлях з Литвою спільний. І історичний, я вже говорив, і в перспективі. Наш шлях спільний з Литвою, Латвією Естонією і з Польщею, особливо з Польщею і Литвою. Колись і Білорусь приєднається. І цей шлях - Балто-Чорноморський союз. Як би він не називався. І він, до речі, формується вже зараз на наших очах. Тому що вже років десять, мабуть, діє Литовсько-українсько-польська бригада.

- Росія безумовно розпадеться. Коли я це починав говорити у своїй першій книзі "Акурайку", то, наприклад, наш міський голова Владислав Атрошенко сміявся. Коли я це став у другій книзі це казати через кілька років, він каже, що ти це десь списав у когось. А тепер я включаю ютуб-канали (телевізор я не дивлюсь давно і принципово, він мені не цікавий, він дебілізує народ, а не просвіщає), інші ресурси Інтернет, телеграм і так далі, і читаю. Вже все, тема ця перестала бути маргінальною, тобто вже люди всерйоз і наші, і закордонні аналітики говорять про це.

Повністю розмову слухайте за посиланням https://www.lrt.lt/ua/novini/1263/2026683/ukrayins-ki-uroki-shirokoyi-viini-razom-z-zhurnalistom-i-pis-mennikom-vasilem-chepurnim-rosiia-rozpadet-sia-utvorit-sia-balto-chornomors-kii-soiuz-a-ukrayina-priimatime-mil-ioni-bizhentsiv



Теги:широка війна, Василь Чепурний, Балто- Чорноморський союз, розпад Росії, Україна - Литва


Читайте також



Коментарі (0)
avatar