реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Архієпископ Євстратій:" Не може Москва бути для Києва матір'ю"

На сайті "Главред" відбувся чат із головою Інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату архієпископом Чернігівським і Ніжинським Євстратієм (Зорею). Спілкуючись із читачами, він розповів, які урочистості плануються на святкування Хрещення Русі та чому не зустрінуться патріархи Філарет і Кирил, як урочиста дата розкриє боротьбу двох поглядів на Україну та чому російська церква відмовляє українській у праві на незалежність.

---Чого чекати від святкування Хрещення Русі? Як УПЦ КП святкуватиме, разом із МП? І як вирішилося питання із святкуванням у Києві, адже ще навесні Патріарх Кирило заявляв, що не буде присутній там, де буде Філарет?

Архієпископ Євстратій: На мою думку, наступне святкування знову висвітлить боротьбу двох поглядів на Україну – київського і московського. Москва буде намагатися підкреслити значення цього святкування як символу "єдності трьох братніх народів". В той час, як завдання Києва – показати, що хрещення відбувалося саме тут, і що звідси світло віри було понесене по інших землях, що Київ є матір'ю-церквою для російської церкви, а не Москва – матір'ю для церкви української.

Київський і московський погляди, очевидно, не можна звести до якогось єдиного компромісного бачення, а тому в тій чи іншій мірі відбуватиметься інформаційна боротьба. Думаю, що московський погляд програє. Адже не може Москва, яка з'явилася через 150 років після хрещення Києва, бути для Києва матір'ю. Московський погляд заснований на неправді або на напівправді. А все, що засноване на неправді, не може встояти проти правди.

Київський патріархат візьме спільну участь з іншими християнськими церквами у офіційних державних заходах, а конфесійні заходи (молебні та інші богослужіння) відбудуться окремо. Це є та компромісна позиція, яку підтримав наш патріарх, і яка дозволяє провести святкування спокійно і відповідно, наскільки це можливо в нинішніх умовах.



Теги:Євстратій, Україна -Росія, Київський патріархат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar