реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Акциз: ставки зроблені, панове!

В обласній державній податковій адміністрації відбулася прес-конференція заступника її голови Олександра Зінченка, присвячена роз’ясненню недавно ухвалених парламентом змін до податкового законодавства, якими вчергове підвищено ставки акцизного збору.

Для розуміння теми — короткий лікбез. Отже, акциз — це непрямий податок, введений державою на певні групи товарів, який включається виробником у ціну товару, а відтак підвищує її в реалізації. Мета акцизного збору зрозуміла: держава таким простим способом наповнює бюджет. Які ж товари і на якій підставі раптом визнаються підакцизними? Якщо коротко, то ті товари, на яких держава при продажу може “нагріти руки”, нажитися. Власне, це узаконена спекуляція, користуючись терміном радянських часів. А нажитися можна на порівняно недорогих масового попиту товарах, які люди все одно купуватимуть, а ще — на дорогих товарах, які купуватимуть небідні люди. І це товари високорентабельні, тобто з величезною різницею між невеликою вартістю їх виробництва і в багато разів більшою від вартості продажу.

За радянських часів перелік був чималим: алкогольні, тютюнові вироби, шоколад, машини, килими. Королем підакцизних товарів була, звичайно, горілка, на яку ще й існувала державна монополія виробництва і продажу. Всі здогадувалися, що виробництво її коштує мізер, хоча продається вона разів у 20 дорожче. Точну собівартість народ не знав, це була величезна державна таємниця. Подейкували, що випуск пляшки горілки обходиться в якісь 10 — 15 копійок, при ціні в магазині 3 рублі. Так само держава наживалася і на тютюнових виробах. Мотивація, звісно ж, була благородна: держава наповнює бюджет для соціальних потреб за рахунок негарних людей — п’яниць і курців, заодно борючись із цими шкідливими звичками.

Оце роз’яснення повністю стосується і сьогодення. Нам, журналістам, назвали всі групи нинішніх підакцизних товарів: алкогольні, тютюнові вироби, пиво, автомобілі, бензин. Назвали й розміри чергового, тобто травневого, підняття акцизного збору. Але ці ставки вже двічі піднімалися торік. І за неповні два роки акциз на алкогольні вироби зріс у 2,6 разу, пиво — більш як у два рази, тютюнові вироби — у 3 рази. Від отих уже немалих цифр тепер акциз на алкогольні вироби зростає ще на 16 відсотків, на пиво — на 23, тютюнові вироби — на 15, це на цигарки без фільтру, основну масу цих виробів. А з фільтром — на 50 відсотків. Щоб зрозуміліше, назвемо в гривнях. У півлітровий пляшці горілки, яка мінімально має коштувати 18 гривень, — понад 6 гривень акцизного збору. Більше третини — це гроші, які проходять повз виробника, торгівців, які від покупця йдуть прямо до держави.
Які причини цього, скажемо прямо, пограбування? Податківець назвав їх одразу: економіка не працює належним чином, криза триває, реформи не йдуть. Що зостається? Акциз.

Що означають ці побори для Чернігівщини? Вони дають колосальну цифру податків: 50 відсотків (!) усіх зібраних податківцями області податків до загального збору державного бюджету становить саме акциз! Цікавою, що по Україні ця цифра в межах десь 7 відсотків. Державний бюджет за доходами дещо більший 300 мільярдів гривень, акциз у ньому становить близько 20 мільярдів. У нас на Чернігівщині з майже мільярда гривень, зібраних за 4 місяці податків до загального державного бюджету, 483,5 мільйона становить акциз. І це у два з лишком рази більше, ніж за цей час торік, завдяки отим торішнім підвищенням.

Отже, ми — АКЦИЗНА область. Чому? Бо у нас є промисловий акцизний гігант — “ВАТ ”Прилуки”, цебто Прилуцька тютюнова фабрика, що входить до п’ятірки найбільших таких підприємств України. Вона дає понад 90 відсотків акцизного збору області, що в 9 разів більше, ніж збори від усіх інших 9 акцизних підприємств. Причому лише недавно це підприємство вилізло з боргів і дало прибуток, настільки недолугою була політика влади щодо цього підприємства.

Ще два значні збирачі акцизу в області — Чернігівський пивзавод (цебто філія міжнародної компанії САН Ін Бев Україна), а також Чернігівський лікеро-горілчаний завод. Пиво дало до бюджету за 4 місяці 40,6 млн акцизу, в 1,7 разу більше, ніж за цей час торік, горілка — 2,2 млн, приріст — 43 %.

Але добре відомий в області і Україні Чернігівський лікеро-горілчаний завод останніми місяцями практично призупинив діяльність, випускає лише трохи продукції для продажу у своєму фірмовому магазині. Це вже тема і запитання не до податківців. І все ж журналісти попросили Зінченка прокоментувати цю ситуацію, адже йдеться про одного з великих платників податків. Заступник голови податкової зазначив, що, звичайно, вони не задоволені такою кризою підприємства. Причина її — у відсутності ринку збуту. А це все від того, що наше підприємство витіснене з ринку конкурентами з інших областей. А міська і обласна влада спокійно спостерігають за витісненням наших виробників, так само, як і торгових підприємств іногородніми.

Повертаючись до теми акцизу, зазначимо, що це горе, а не економіка, коли замість її розвитку доводиться вдаватися до поборів. Особливо обурює, що до числа підакцизних заносять не лише тютюн і спиртне, а й такі життєво необхідні товари, як бензин. Адже подорожчання пального веде до подорожчання мало не всіх інших товарів.
Податківці також прокоментували популістську пропозицію в парламенті лідера комуністів Симоненка. Той заявив: а що, мовляв, коли і акцизи підвищити, і роздрібну ціну на товари в продажу не піднімати? І так звана правляча коаліція навіть підтримала цю ідею, доручивши уряду ”щось придумати”. Комуністи на кшталт Симоненка, які давно вже самі в капіталізмі, добре знають, що нічого з нічого не буває. І якщо на пляшку горілки додатково накидають ще гривень з півтори акцизу, то як зробити, щоб ціна її не підвищилася на ті ж півтори гривні? Взяти ці півтори гривні на свій рахунок підприємству, тобто собі у збиток? Тут же автоматично зменшуються прибутки підприємства, а значить — податок на прибуток. Куди не кинь — всюди клин. А як інакше при імітації “реформ” у цій “акцизній економіці”?

Петро АНТОНЕНКО




Теги:Петро Антоненко, акциз, Податки


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Привіт хлопці. Я вже намагався знайти багато способів заробітку в Інтернеті. На мій погляд, найкращий спосіб зробити це – грати на слотаз онлайн. Якийсь час я використовую тут. Мені вдалося тут заробити багато грошей. На цьому сайті багато ігор, ви можете вибрати те, що вам подобається, відповідно до ваших уподобань. Рекомендую відвідати цей сайт та розпочати новий крок у своєму житті. Хай щастить.
avatar