реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Академік, що придумав Чернігову ювілей

3-го червня 1908 року народився археолог, досі - Почесний громадянин Чернігова, автор праці "Древности Чернигова" - Борис Олександрович Рибаков. Людина й особистість суперечлива. Саме завдяки його дослідженням визначили, що Чернігову не менш як 1300 років. Вчений приїхав до Чернігова у 1944 році з мандатом Інституту археології Академії наук СРСР, з 1946 року розпочав археологічні дослідження стародавніх Чернігова та Любеча.
Завдяки власній багаторічній роботі, літописним даним, відкриттям українських колег, Борис Рибаков визначив час заснування Чернігова – VII століття.

У 1990 році наше місто пишно відсвяткувало своє 1300-річчя. Підґрунтям для святкування стали наукові дослідження Бориса Рибакова.

«Роботи археологів останніх часів розсунули хронологічні рамки існування Чернігова, виявивши тут стародавні шари VII ст. н. е., що дає право в 1990 р. відзначити 1300-річний ювілей міста.

У середні століття Чернігів був стольним градом великого князівства, кордони якого на півночі проходили через вятицькі ліси, ледь не досягаючи Москви, а на півдні збігалися зі спільними кордонами Російської землі. В епоху "Слова о полку Ігоревім" він являв собою щось на зразок столиці Дніпровського Лівобережжя, об'єднуючи Чернігівські та Сіверські землі. Наявність навколо стародавнього Чернігова великого некрополя з князівськими й боярськими курганами, найбагатшими на Русі, збереження на його території найдавніших пам'яток архітектури - все це надає Чернігову особливу цінність як важливого об'єкту різнобічного вивчення». (Борис Рибаков, звернення до читача у збірці документів та матеріалів «Чернігову 1300 лет», переклад з російської).

У Любечі Борис Рибаков працював упродовж 1957-1960 років, зробив проєкт реконструкції стародавньої фортеці на Замковій горі, де в 1097 році відбувся з’їзд давньоруських князів.

На вшанування видатного вченого у 1986 році йому було надано звання Почесного громадянина Чернігова.
У 2013 році на мапі Чернігова з’явилася вулиця Академіка Рибакова.

«Тим чернігівцям, хто спілкувався з академіком Рибаковим, ніколи не забути його небайдужого ставлення до наших проблем, пов’язаних з виявленням, вивченням і збереженням пам’яток історії Чернігова – окраси стародавнього міста. Можливо, так було тому, що наша чернігівська земля стала для Бориса Олександровича рідною». (Андрій Карнабед).

Ярослав ВОЛЕРТ (за матеріалами Олени Куннової)

На фото 1956 рік, розкопки Б_Рибакова церкви ХІІІ ст на розі вул Музейної (тоді - Горького) біля Художнього музею.



Теги:академік Рибаков, Ярослав Волерт, археологія, Любеч


Читайте також



Коментарі (0)
avatar