реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Підсумки 2010-го — прогноз на 2011-й

«Сіверщина» провела опитування відомих людей Чернігова і зaпропонувала їм назвати: подію 2010 року, розчарування 2010 року, Людину 2010 року, а також дати свій прогноз на 2011-й рік.

Олександр КОВАЛЕНКО, кандидат історичних наук, професор, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. Лазаревського Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Шевченка:

1. Без сумніву, подією 2010 року в житті нашого університету було надання нашому закладу статусу національного. Уперше в історії нашого регіону один із навчальних закладів отримав таке загальнодержавне, загальнонаціональне визнання. Хоча автоматично зміна вивіски не дає нічого, але це відкриває певні нові можливості для розширення номенклатури спеціальностей, для підвищення питомої ваги наукової роботи. І підвищує наші шанси щодо конкурентоспроможності на ринку освітянських послуг.

2. Розчаруванням року, очевидно, може бути ситуація, коли нам з різних причин не вдалося реалізувати кілька своїх наукових, просвітницьких проектів, пов’язаних із запланованим виданням кількох збірників наукових праць. Ми змушені були реалізацію цих проектів перенести на рік 2011-ий.

3. Якщо взяти вимір корпоративний, думаю, що є всі підстави вважати людиною року ректора університету Миколу Носка. Бо під його керівництвом ми здобули статус національного внз, також тому, що він нещодавно був обраний членом-кореспондентом Національної академії педагогічних наук — зараз він цей статус має єдиний в області. Якщо говорити про місто, то людиною року я вважаю мера Олександра Соколова, який, хоч і мав чимало опонентів, усе-таки довів свою першість серед них.

4. Прогноз на 2011: з наступного року університетська спільнота очікує хоча б відносної стабільності. Бо влітку у зв’язку із запланованим колись переходом на 12-річну освіту в загальноосвітніх навчальних закладах ми не дорахуємось приблизно половини традиційної кількості абітурієнтів. У більшості шкіл, особливо міських, зараз нема випускних класів або їх дуже мало. Це стосується не тільки Чернігова, а всієї країни — це наша загальнонаціональна проблема. Думаю, всім вишам буде не дуже солодко, бо добре відомо, що чисельність студентів безпосередньо пов’язана з кількістю наших викладачів. І ми робитимемо все можливе у цій ситуації щодо проведення профорієнтаційної роботи з метою залучення бодай частини випускників наших шкіл. І головне, щоб не втратити кадровий потенціал, над яким ми працюємо вже не одне десятиліття. Тож університетам потрібно цей рік пережити, бо з наступного знову зростає кількість абітурієнтів.

Хочу додати, що попри всі негаразди економічні, ми одержуємо фінансування з обласного бюджету — на наступний рік закладено асигнування на проведення археологічних досліджень. Це стосується наших трьох традиційних об’єктів: Любеч, Шестовиця і Батурин. Ми сподіваємося, що на підставі археологічних досліджень у Любечі найближчим часом буде відтворено давньоруський князівський замок. Щодо Батурина, торік роботи тривали на так званій Гончарівці, де знаходилася заміська садиба Івана Мазепи. Ми плануємо їх продовжити і наступного 2011 року.

Розпитувала Вікторія ГАВРИК




Теги:прогноз на 2011 рык, Олександр Коваленко, Олександр Соколов, археологія, Шестовиця, Любеч


Читайте також



Коментарі (0)
avatar