реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

30 років тому відроджено українську церкву

Дивною виглядає мовчанка навколо ювілею - 30- річчя першого собору Української автокефальної Православної Церкви в Києві, на якому й було відроджено незалежну українську церкву. Незалежну і від Москви, і від Риму. Собор підніс церкву до патріаршого статусу і обрав першим українським Патріархом 92- річного митрополита Мстислава Скрипника.

Ось як про ці події згадує делегат Собору від Чернігова Сергій Шумило: "5-6 червня 1990 р. я був присутній на I-му Всеукраїнському Соборі УАПЦ у Києві, був очевидцем подій, обговорень і прийнятих рішень, а також особисто спілкувався з митрополитом Іоаном (Боднарчуком), протоієреєм В. Яремою, Є. Сверстюком, В. Котельницьким та багатьма іншими. На цьому Соборі вперше в історії митрополита Мстислава (Скрипника) було обрано першим патріархом Київським і всієї України.

Всього в Соборі брало участь понад 400 осіб. Від Чернігова у Соборі брали участь п’ять осіб: Д. Попружний, С. Логін, С. Шумило, Ю. Шульга та О. Алдошин (останнього під час Собору викрили як провокатора). Для участі у Соборі УАПЦ я був делегований Чернігівською крайовою організацією СНУМ. На Собор я привіз підписи мешканців Чернігова (понад 500 підписів) під зверненням до Верховної Ради СРСР та УРСР про легалізацію УАПЦ в Україні , які я збирав під час мітингів у Чернігові, серед знайомих членів Товариства української мови Т. Шевченка, Рухівців, УГСівців, СНУМівців, ДСівців, інших громадських активістів та мешканців міста.

Текст звернення я прочитав у виданні УАПЦ «Наша віра – Православ’я» № 2 - 3 за жовтень – листопад 1989 р., яке привезли з Києва у березні 1990 на засідання Чернігівської крайової організації СНУМ. На засіданні чернігівського СНУМу на мою та В. Логіна пропозицію тоді було прийнято рішення про підтримку СНУМом відродження УАПЦ на Чернігівщині. У засіданні тоді брав участь також інший член СНУМу і редактор СНУМівської самвидавної газети "Деснянські хвилі" Вячеслав Логін. Після цього засідання ми зі Славком Логіним домовились створювати ініціативну групу по відродженню УАПЦ у Чернігові. Він почав формувати першу громаду УАПЦ. А я особисто передрукував на друкарській машинці з "Нашої віри" текст звернення до Верховної Ради СРСР та УРСР про легалізацію УАПЦ в Україні і почав збирати серед людей підписи під цим зверненням, назбиравши протягом квітня – травня 1990 р. понад 500 підписів. Під час Собору УАПЦ в червні 1990 р. ці підписи намагався вкрасти О. Алдошин і від свого імені передати митр. Іоану (Боднарчуку), через що і було викрито, що він був провокатор, який хотів очолити рух УАПЦ на Чернігівщині і стати тут чи то благочинним, чи то єпископом УАПЦ..."

Перші громади УАПЦ Чернігова були сформовані на зібраннях Товариства української мови імені Т.Шевченка, які щотижня проходили у Будинку будівельників. Тоді це були "двадцятки", як вимагав закон. Ми подали заявки на реєстрацію та на передачу Катерининської церкви і Борисоглібського собору. Реєстрацію тягли довго, як могли, а перший храм, який нам після довгих зволікань передала влада - П'ятницька церква. та й то голова облвиконкому Олександр Лисенко дізнався про передачу храму в оренду з повідомлення Українського радіо...Пригадую, як прибігли студенти училища регентів, послані архієпископом Антонієм Вакариком з РПЦ, щоб побачити яка це церква - переконались, що малесенька і Антоній погодився, щоб її надали "розкольникам". Мовляв, маленька - людей багато не буде, загроза для російської церкви від неї мінімальна. Проте сталося інакше, бо Бога обдурити неможливо - П'ятницька церква стала маленькою, але твердою, як камінь віри, для відродження Чернігово - Сумської єпархії УАПЦ.

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото: інтронізація (возведення на престол) Патріарха Київського і всієї України Мстислава I (Скрипника), православні українці зі своїм Патріархом






Теги:УАПЦ, Патріарх Мстислав, Василь Чепурний, Сергій Шумило


Читайте також



Коментарі (0)
avatar