реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Яворівський красиво ...бреше!" --

заявила на звітно-виборних зборах обласної письменницької організації номінантка на Шевченківську премію Валентина Мастєрова. Збори одностайно проголосували за вимогу про кликання позачергового з"їзду Національної Спілки письменників України. Також залишили на черговий термін своїм обласним головою Станіслава Реп"яха -- вибір був безальтернативним.

Чернігівські літератори на своєму зібранні мало скидалися на "інженерів людських душ" -- намарне шукати серед них духу тих письменників, які творили Рух, "Просвіту", підіймали народ до прозріння. Зрештою, письменництво -- справа самотня... Але так хотілося б чути мудре письменницьке слово про ті чи інші події бурхливого життя!

"Кому вони нужні, ті романи?!" -- обурювався біля мене письменник Іван Просяник. І це один з небагатьох письменників, які професійно виступають у пресі -- більшість відмовляються виступити на сторінках газет. Сам же Іван Просяник зробив собі ім"я травознавчо-народознавчими книгами "Дивосил", "Зело таємниче"... Неперебутними, як на мене, є і роман Петра Дідовича "Буття зелене", подвижницький труд Михася Ткача по творенню журналу "Літературний Чернігів", психологічні повісті Валентини Мастєрової, краєзнавча праця Станіслава Маринчика, Володимира Шкварчука... Власне, ряд не такий уже й великий.

Обласні письменники не торкалися ні проблем книговидання (крім побіжних згадок), ні поширення книги, ні боротьби з бездуховністю... Власне, тільки Мастєрова згадувала про ліквідацію видавництва "Деснянська правда" -- і вона ж, до речі, заснувала приватне видавництво "Русь". Проте, в раду обласної спілки вона ледве втрапила...

Що ж до скандалу навколо "краснобая" В.Яворівського, то збори проголосували за скликання позачергового з"їзду після наполягань кількох літераторів. І після виступу секретаря Спілки, редактора журналу "Київ" Віктора Баранова -- за його словами, команда Яворівського продала письменницьку лікарню фірмі з американської держави Беліз. А над складанням документів, що узаконили крадіжку, працювали кращі юристи БЮТу.

Слухав письменників
Василь Чепурний.






Коментарі (1)
avatar
1
Как в былые коммунистические времена: "Збори одностайно проголосували..." Да уж - ничего не скажешь... А еще и "кому те книги нужны?" Интересно, интересно... А тот, кто так говорил, сколько книг написал или вообще не писал? Или писал, но примитивщину? А вот если бы писатель Яворивский иронизировал над Юлей, и был в "Нашей Украине", то те, кто нападает на него, за ангела считали б его...Да,да - именно так. В "Сиверщине" это ярко видно - на оппонентов научилоись грязь лить...Противно!
avatar