реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи відповідають урядовці за невиплату зарплати? Погляд з Чернігова

Невиплата заробітної плати зажди впливає, звичайно, на соціальну та політичну ситуацію в країні. В Чернігівській області заборгованість по заробітній платні становить 27 мільйонів гривень, а безробітних налічується 140 тисяч осіб. На цьому наголосив під час прес-конференції в Чернігівському прес-клубі реформ голова Чернігівської обласної організації Національного Форуму профспілок України Андрій ДРОЗДОВ. Він назвав ряд підприємств, де заборгованість по виплаті заробітної платні сягає у кілька тисяч гривень.

За словами керівника профспілкового Форуму , найбільше не виплачують зарплатню своїм працівникам на ВАТ «Чернігівському заводі радіоприладів «ЧеЗаРа» (борг складає 2 мільйони 282 тисячі гривень), а за два останні місяці на цьому підприємстві 238 чоловік звільнено. До «чорного» списку з невиплати заробітної плати також увійшли: ЗАТ КСК «Чексіл», ТОВ «Дружба-нова», ТОВ «Чернігівський завод будівельних матеріалів», ВАТ «Чернігівбуд», «Чернігівторф» та інші.

1 травня, як повідомили на прес-конференції представники профспілок, на Красній площі у Чернігові в рамках Всеукраїнської акції будуть розгорнуті спеціальні стенди з прикріпленими великими аркушами, де кожен бажаючий може висловити свої претензії діючій владі.

— Дані будуть аналізуватися, а узагальнені результати з вимогами будуть направлені органам влади,— повідомила голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської незалежної профспілки «Трудящі» Олеся ЧУБКО. — Кожний працівник, який був звільнений, може поскаржитися на роботодавців, зазначити про факти порушення своїх прав. Акція розпочнеться о 9 – їй годині.
— Ми сподіваємося, що оприлюднені нами дані та проведені заходи зацікавлять представників влади та контролюючих органів, — додав Андрій ДРОЗДОВ.

Нещодавно в одній з телевізійних програми глава Уряду Юлія Тимошенко повідомила, що очолюваний нею Кабінет міністрів відповідає за стан виплати заробітної плати лише у державному секторі, а в приватному — не несе відповідальності. З цього приводу голова Всеукраїнської незалежної профспілки права Валерій КАЛЯЄВ сказав так: «Цим самим Кабінет міністрів хоче відвести від себе відповідальність за стан справ з виплати чи невиплати заробітної плати…»

Нагадаю, що законодавство встановлює кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендій, пенсій чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць НЕЗАЛЕЖНО ВІД ФОРМИ ВЛАСНОСТІ. Отже, схоже, що урядовці дійсно самоусуваються від контролюючих функцій у сфері заробітних плат та їх несвоєчасних виплат. А кому ж тоді наводити в країні порядок??

Сергій КОРДИК






Коментарі (0)
avatar