реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Коропщина відроджується. Повільно, зате впевнено.

До такого висновку прийшли учасники загальних зборів асоціації «Ради Чернігівщини», що відбулися 24 квітня на базі Коропського району. Серед переконливих факторів, котрі дають підстави зробити саме такий висновок, найперше слід назвати морально-психологічний: люди разом з районним керівництвом повірили у власні сили, зрозуміли, що покладатися необхідно на себе, на можливості громади, залучати до вирішення проблем підростаюче покоління, в тому числі учнівську молодь. Недаремно левову частину свого робочого, та й не робочого, часу, голова районної ради Володимир Куніцин приділяє учнівському парламенту, який практично у повному своєму складі був присутній на відкритті загальних зборів асоціації, а його члени поспілкувалися з головою обласної ради, головою правління асоціації Наталією Романовою, головами та заступниками голів районних рад.
Ще на одну надзвичайно важливу обставину звернули увагу гості Коропської землі – злагоджену і консолідовану співпрацю керівництва представницької та виконавчої влади заради інтересів громади. Про це говорили у своїх виступах і самі районні керівники – голова ради Володимир Куніцин та голова адміністрації Анатолій Красносільський. Погодьтеся, в нинішніх умовах суцільної непродуктивної конфронтації на всіх владних поверхах таке зустрінеш нечасто. Тому і результати соціально-економічної діяльності в районі носять позитивну динаміку. Цьому сприяє і те, що, незважаючи на труднощі, практично всі сільськогосподарські угіддя обробляються. Правда, є одна біда: більшість інвесторів, які взяли в оренду селянські паї, не поспішають перейматися соціальними питаннями. Виняток складає лише господарство Героя Соціалістичної Праці, Героя України Олександра Боровика – науково-дослідний селекційний центр «Авангард».
Характерно, що точка зору Володимира Куніцина і Олександра Боровика на майбутнє аграрного сектору співпадають. Обидва вважають, що земля повинна бути у державній власності, бо лише це забезпечує організацію сільськогосподарського виробництва на сучасній індустріальній основі. А розпаювання землі було помилкою. Без державної підтримки аграрний сектор не виживає в жодній країні світу. До речі, депутати Сосницької районної ради 22 квітня прийняли Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Чернігівської обласної ради і обласної державної адміністрації щодо врегулювання ситуації на ринку сільськогосподарської продукції. У Зверненні вони звернули увагу на серйозні проблеми у закупівлі молока, м’яса та іншої продукції, зазначивши, що без активного державного втручання ми просто втратимо цілі галузі сільськогосподарського виробництва, а з ними і село. Така позиція сосничан знайшла повну підтримку і у членів Асоціації.
Повертаючись до проблем Коропського району, слід відзначити ще один позитивний момент: всі села, окрім двох, мають вуличне освітлення. І це, не в останню чергу, також результат ефективної діяльності районної влади. Хоч найбільший досвід район накопичив у сфері використання об’єктів комунальної власності. Тому безпосередня тема зборів асоціації «Ради Чернігівщини» у Коропському районі - «Ефективне використання об’єктів комунальної власності».
Учасники зборів разом з головою обласної ради Наталією Романовою відвідали і ознайомилися з практикою роботи комунальних підприємств районної ради «Готель «Космос» та спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Агролісгосп». Обидва вони успішні, працюють прибутково, вчасно виплачують заробітну плату, солідно поповнюють районний бюджет. Так, наприклад, «Агролісгосп» забезпечує роботою майже 140 людей, значні кошти вкладає у розвиток виробничої бази, а також здійснює серйозні профілактичні заходи по створенню безпечних умов праці. У минулому році підприємством сплачено податків до бюджетів всіх рівнів у сумі майже 2 млн. грн.
Чільне місце у спільній стратегії Коропських районної ради і районної держадміністрації посідають питання соціального характеру. Як підкреслив у своєму виступі на пленарному засіданні зборів Асоціації голова РДА Анатолій Красносільський, головне в нашій роботі – людина. А це освіта, культура, здоров’я, фізкультура і спорт, забезпечення роботою тощо. На нинішній час відремонтовані всі ФАПи, а справжньою гордістю медичної спільноти і кожного жителя краю є районна лікарня, відремонтована і обладнана сучасною діагностичною та лікувальною апаратурою, в чому мали можливість переконатися і представники районних громад зі всієї області. Тепер коропська влада взялася за клуби і будинки культури, інші об’єкти культурної сфери. Один із них – школа мистецтв, яка після капітального ремонту дійсно стане центром духовного виховання багатьох юних жителів Коропа. Відвідування цього закладу теж було включене в програму перебування на Коропщині членів асоціації «Ради Чернігівщини», де керівники районних громад отримали змогу ще й зустрітися з головним ініціатором розвитку школи мистецтв Коропським селищним головою Миколою Бєланом.
Перед початком пленарного засідання члени Асоціації встигли ознайомитися з обладнаним найсучаснішими технологіями тепличним господарством науково- дослідного селекційного центру «Авангард», побувати в історико-археологічному музеї та стоянці первісної людини в с. Мезин, відвідати Мезинський національний парк.
На пленарному засіданні виступили голова Коропської районної ради Володимир Куніцин, голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський, генеральний директор господарства «Авангард» Олександр Боровик. Вони поділилися з учасниками зборів своїм баченням сучасного стану соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку, перспектив зміцнення місцевого самоврядування.
Підсумки загальних зборів підвела голова обласної ради Наталія Романова. Вона проінформувала присутніх про свою діяльність, як представника Асоціації регіональних влад України, у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів. Зокрема, як позитивний момент, Наталія Андріївна відзначила те, що всі закони стосовно місцевого самоврядування будуть розглядатися парламентом лише після висновків дорадчого органу. Важливу роль для перспектив зміцнення основ місцевого самоврядування повинна зіграти Всеукраїнська нарада сільських і селищних голів, проведення якої заплановано на 20-ті числа травня.
Далі голова обласної ради детально зупинилася на проблемі ефективного використання об’єктів комунальної власності, в тому числі на прикладі Коропського району.
«Ми всі добре розуміємо, – зазначила Наталія Романова - що матеріальною, економічною та фінансовою основою місцевого самоврядування є комунальна власність. Від її кількості та стану використання у великій мірі залежить ефективність місцевого самоврядування. У зв'язку з цим питання формування комунальної власності, визначення складу її об'єктів, взаємодії місцевих органів влади з усіма суб'єктами права комунальної власності на сьогодні є надзвичайно актуальними.
В нинішній непростій економічній ситуації перед органами місцевого самоврядування та виконавчої влади постає завдання пошуку шляхів для додаткового надходження коштів до бюджетів та збереження існуючих і створення нових робочих місць. Тому тема нинішніх загальних зборів Асоціації «Ефективне використання об′єктів комунальної власності» була вибрана нами не випадково».
Сьогодні у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст та спільній власності громад на рівні районів знаходиться більше 10 тисяч об'єктів із первісною вартістю майже 3 млрд. грн. До Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад нашої області включено 169 комунальних підприємств, закладів, установ, за якими закріплено на праві господарського відання або оперативного управління 1909 інвентарних об’єктів нерухомості.
За словами Наталії Романової, завдяки цілеспрямованим зусиллям керівництва обласної ради, управління комунального майна по налагодженню ефективної роботи комунальних підприємств вдалося досягти позитивних результатів. Якщо раніше переважна більшість з них працювали збитково, не нарощували обсягів виробництва, то вже за підсумками роботи у 2008 році підприємствами вироблено та реалізовано продукції, надано послуг на суму 224,3 тис. грн., що більше 2007 року на 26,7%. Загальна сума чистого доходу від реалізації товарів, робіт та послуг по всіх комунальних підприємствах за звітний період становила 222,9 тис. грн., що більше від запланованого фінансовими планами на 23,7%. Завдяки отриманому позитивному результату за минулий рік всіма комунальними підприємствами до обласного бюджету було перераховано 3,4 млн. грн., що на 753,7 тис. грн. більше, ніж у 2007 році.
Як позитивний приклад господарювання доповідач назвала практику роботи комунальних підприємств Коропської районної ради. Наприклад, готель «Космос» за рівнем послуг може скласти гідну конкуренцію багатьом подібним столичним закладам. А підприємство «Агролісгосп» і прибутки непогані отримує, і сільським радам та бюджетним організаціям допомагає.
Наталія Романова також звернула увагу на необхідність ефективних управлінських дій стосовно об’єктів комунальної власності на місцях, щоб їх можна було профінансувати. Як приклад, було наведено затверджений на останній сесії обласної ради розподіл державної субвенції на фінансування витрат, пов′язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням виключно автомобільних доріг комунальної власності, які знаходилися на балансі відповідних сільських, селищних і міських рад.
Позитивну оцінку голови обласної ради отримали власні комунальні підприємства при місцевих радах. «Створення та розвиток таких соціально спрямованих комунальних формувань, які підпорядковані сільським та селищним радам, є виправданим – наголосила Наталія Андріївна. - Адже в області серед сільського населення близько половини – пенсіонери, яким допомога вкрай необхідна. І особливо у найвіддаленіших селах і хуторах».
Одним із шляхів зміцнення комунальної власності, вирішення проблем територіальних громад може бути участь місцевих рад у різноманітних проектах і конкурсах, які проводяться з метою підтримки і розвитку місцевого самоврядування, в тому числі – міжнародних. Такі можливості треба максимально використовувати. Сьогодні ми бачили свіжий приклад такого підходу – ремонт в школі мистецтв. Селищна рада і її голова Микола Васильович Бєлан тут добре спрацювали, гідно розпорядилися своєю власністю і допомогу отримали.
Нагадала Наталія Романова і про те, що в минулому році в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за підтримки ООН було визначено 8 районів Чернігівської області ( із 19, що подали документи на участь в проекті), які отримають фінансування на соціальні потреби громад. Акцентовано також увагу на використанні можливостей отримання допомоги з боку держави через участь у Всеукраїнському конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. Так, у минулому році з 12 наданих місцевими радами області проектів було визначено три переможці (проекти Коропської районної ради, Чернігівської та Ніжинської міських рад). Загальна сума їх фінансування з Державного бюджету становить близько 800 тис. грн.
Місцевим радам у пошуку шляхів зміцнення комунальної власності, вирішення соціальних проблем територіальних громад слід також активніше використовувати такий напрямок, як спонсорство і благодійництво.
Наталія Романова не оминула своєю увагою і проблему корупції в органах місцевого самоврядування, оскільки, на жаль, випадки притягнення посадових осіб органів місцевого самоврядування за корупційні дії продовжують мати місце. Правда, критерії корупційних діянь, які застосовуються правоохоронними органами, застарілі та потребують перегляду. А недосконалість критеріїв оцінки спонукає спецпідрозділи до гонитви за цифровими показниками щодо результатів боротьби з організованою злочинністю і корупцією, які жодним чином не відображають її реальний стан.
На завершення свого виступу голова обласної ради висловила переконання, що отриманий на Коропщині вагомий практичний доробок додасть всім членам Асоціації конкретного бачення перспектив та вміння досягати практичних результатів на користь громаді.
Михайло Коропатник





Коментарі (0)
avatar