реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вороніжське «Перевесло» побувало у Чернігові

Понад 60 молодіжних організацій та ініціативних груп з 8 областей Російської Федерації та України, - розповіла Ірина Черенько – голова правління МГО ЦПМ «Апельсин» - Брянської, Курської, Вороніжської, Білгородської, Чернігівської, Сумської, Харківської та Луганської зібралися у Чернігові.Причина такого чисельного представництва – «Шанси і проблеми прикордонного співробітництва України і Росії».
Почесними гостями форуму були – представники фонду ПАУСІ Ян Пекла (Польща), Святослав Павлюк, Адам Сауер (США), Тім Боше (Німеччина), Оксана Тунік-Фриз – заступник чернігівського міського голови, В'ячеслав Голуб – начальник чернігівського відділу у справах сім'ї та молоді. Основна мета форуму налагодження партнерських, дружніх стосунків між молоддю прикордонних регіонів з метою організації та проведення спільних заходів. Робота форуму проходила у «малих групах», і це дало результати. Було напрацьовано 5 партнерських програм. Але фоумчани не тільки активно працювали, вони й так само енергійно відпочивали. Гості з Брянська та чернігівці влаштували фаєр – шоу, співали пісні під гітару.
Насамкінець для гостей міста ми провели екскурсію, показали їм «історичні перлини» нашого міста. Всі були у захвати.
Організаторами семінару виступив міжнародний фонд ПАУСІ за фінансової підтримки NED USA (Національна агенція демократії).
Про конкретні досягнення учасників, я запитав у Георгія Сахнюка – голови Сумського обласного комітету молодіжних організацій.
- Відбувся міжнародний форум, який намітив певні шляхи співпраці між прикордонними областяит України та Росії на рівні громадських організацій, молодіжних структур.
- Більш детально, будь-ласка.
- Для початку якісь громадські ініціативи спрямовані на вирішення екологічних питань, оздоровчі, туристичні проблеми. Сьогодні вже видно, що це можливо.
На форумі були присутні й представники Воронізької української організації «Перевесло», зокрема заступник цієї громадської організації Надія Кравцова, з якою нам удалося поспілкуватися.
- Наша організація існує вже 20 років, протягом цього часу вона тричі розпадалася, а потім знову збиралася. Нині вона налічує понад 200 членів.
- В чому полягає діяльність Вашої організації?
- Кожного року восени ми святкуємо день народження Тараса Шевченка, у минулому році святкували день народження Івана Франка, проводилися заходи присвячені Олені Телізі, Олегу Ольжичу, також у травні плануємо провести заходи присвячені 200-літтю з дня народження Миколи Гоголя, зокрема у купольному театрі пройде вистава «Шинель». Наша організація має молодіжне крило, до якого належить 50 чоловік в основному студентів, це в основному переселенці з України. Я особисто працюю в школі, де вже 6 років викладаю українську мову факультативно для бажаючих. Дирекція школи дала на це згоду але допомогло те, що на посаду начальника міського управління освіти прийшов наш земляк із Житомирщини.
- Це ж на території Вашої області розташовано м. Острогозьк…
- Так. У 1652 році Іван Дзиковський очолив переселенців - реєстрових козаків Чернігівського і Ніжинського полків у кількості 2000 чоловік, з родинами та майном, які заснували місто Острогозьк. Дзиковський згодом став острогозьким полковником. Полк складався із 7 сотень, які називалися від прізвищ своїх сотників чи від тих місцевостей, звідки прибули: Остапова, Дубовика, Іванова, Батуринська, Конотопська, Карабутинська, Бутурлинська. У селах цього району й до нині розмовляють українською мовою, проводиться фестиваль культури Слобожанщини «Від Сяну до Дону», але молоді на жаль це нецікаво. Навіщо говорити українською мовою, це ж не престижно. Краще вивчати англійську або іспанську. Але життя кипить, постійно відбуваються якісь мистецькі заходи, наприклад у минулому році пройшла виставка українських художників, що проживають на Вороніжчини «Поклон Украине».
- Чи сприяє Вам місцева влада?
- На жаль ні. Хоч у нас проживає 250 000 українців у нас немає жодної хвилини радіо чи телеефіру українською мовою, немає жодної газети.
- Чи допомагає Україна?
- Ми співпрацюємо з товариством «Україна-Світ» і три роки назад я перебуваючи у Києві, отримали від Івана Драча комплекти з підручниками української мови та літератури, маємо контакти з міністерством освіти. Зараз потрібно поїхати і хабрати виділені нам комплекти.
Дякую за інтерв’ю. Тримайтесь!
Олександр ЯСЕНЧУК





Коментарі (0)
avatar