реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Ісландський вулкан відмінив 17 тисяч рейсів

Вулкан в Ісландії мовчав 200 років. А сьогодні після його виверження, коли Європу накрили вулканічні хмари, жителям не радять без зайвої потреби виходити на вулицю. Про це заявила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ).

Представник ВОЗ Девид Епштейн сказав, що невідомо як можуть влинути на людей дрібки вулканічного попелу, які падають з хмар. Однак, за словами Епштейна, це може бути небезпечним для хворих на астму та інші респіраторні захворювання.

ForUm повідомив, що повітряний простір в багатьох країнах Європи залишається паралізованим другий день поспіль. Очікується, що в п’ятницю будуть відмінені 17 тис. рейсів. Сотні тисяч пасажирів вже постраждали від транспортного хаосу.

Свій повітряний простір повністю або частково закрили Великобританія, Ірландія, Норвегія, Данія, Бельгія, Нідерланди, Фінляндія, Литва, Естонія, Швеція, Франція, Німеччина, Польща, Австрія, Чехія, країни Прибалтики.

В міжнародному аеропорту «Бориспіль» сьогодні відмінили прибуття 4-ох рейсів з Варшави (Польща), 3-ох - з Амстердаму (Нідерланди), 2-х - з Парижу (Франція), 2-х - з Таллінна (Естонія), 2-х - з Франкфурта (Німеччина), одного - із Дюссельдорфа (Німеччина), одного - з Дортмунду (Німеччина), одного - з Лондону (Великобританія).

Начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда сказав пресі, що «хмара з вулканічним пилом дуже високо». «Якщо вона й прийде в Україну, то її ніхто не помітить. Вона, якщо й небезпечна, то тільки для літаків. Те, куда вона піде, залежить від вітру, і не на землі, а на тій висоті, на якій вона перебуває. Прорахувати це можливо. Є спеціальні моделі, які прогнозують стан атмосфери і напрямок переміщення повітряних мас», - зазначив Кульбіда.

Масштабне виверження вулкану в Ісландії "може пригальмувати зростання глобальної температури на Землі на пару років". Таку думку висловив керівник кліматичної програми російського відділення Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF) Олексій Кокорін.

"Варто згадати виверження Тамбору в Індонезії в 1815 році, яке знизило середню глобальну температуру на 3 градуси Цельсія. У наступний рік і в Європі, і в Північній Америці літа не було", - зазначив Кокорін. У той же час, виверження не зупинить зростання концентрації "рукотворних" парникових газів в атмосфері. "А значить, через ці пару років нас буде чекати різкий стрибок температури, як вже було після виверження Пенатубо в 1991 році і Ель-Чічона в 1984 році: температура "завмирає" або навіть знижується, а потім стрибком надолужує втрачене", - підкреслив він .

За матеріалами «Бі-бі-сі», «Газета.ру»

«ForUm»




Теги:воз, вулканічний попіл, астма, Ісландія, Вулкан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar