реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ісландці читають...

Один американський літератор, який відвідав Ісландію, перед Другою світовою війною, прийшов до висновку, що в цій країні, на душу населення виходить... в 350 разів більше нових книг та журналів, ніж у США!

Це його дуже здивувало, виконуючи невимушений соціологічний аналіз. Він побував приблизно у 20 великих і малих книгарнях країни, і вони заповнені вщент книгами різними мовами. Під час мандрівки по Ісландії він знаходив у звичайних селянських будинках, значні і цікаві приватні книгозбірні — по 1500 томів (на ісландській мові)

Це пояснюється багатьма причинами. Ісландці з дитинства звикають читати національну літературу, на рідній мові. Багато людей, особливо в сільській місцевості, можуть цитувати напам'ять великі уривки з давніх ісландських саг. Знають історію, і добре обізнані й в художній літературі.

Книга для ісландця - це постійний супутник! Є місцева приказка: "Без книги людина сліпа". Читають усі! Книжкова торгівля приносить хороший дохід.

Відомий ісландський письменник Галдор Лакснесс казав, що ніде так не окупається написання книжок, як в Ісландії!

Саме проявлення одним ісландцем значного інтересу до будь-якої книги — забезпечує можливість друку цієї книги на ісландській мові

Андрій КУЛИК



Теги:книги, Ісландія, Андрій Кулик, читання


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
На поличці - радіоприймач "ВЕФ" радянського виробництва. Дідусь зі світлини, мабуть, ще років з 60 тому його придбав...
avatar