реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

В Ісландії прокидається вулкан-велетень!

Не встигли вщухнути пристрасті довкола вулкана Ейяфьядлаекудль, як насувається нове лихо.

Фахівці британського Інституту з вивчення природних катастроф попереджають про наближення початку виверження ще одного потужного вулкана. За їхніми словами, останнім часом в розташованому неподалік від льодовика Ейяфьядлаекудль гиганті Катла помітно піднявся рівень магми.
Як переконують вчені, виверженню передуватиме землетрус. Чи ж не радісна перспектива, чи не так? При цьому вулканологи закликають поставитись до можливого викиду серйозно. Справа в тому, що Катла набагато більший і потужніший, ніж знаменитий Ейяфьядлаекудль.
А Ейяфьядлаекудль – п’ятий за величиною льодовик Ісландії. Незважаючи на те, що виверження в районі Ейяфьядлаекудля не набуло катастрофічних розмірів, геофізики попередждають, що завжди одночасно з ним вивергався й Катла - один з найбільш небезпечних в Ісландії. Його активність чергується с перервами в 40-80 років, а останнє виверження було 1955 року.
Ейяфьяллайекюль, який «прокинувся» 14 квітня, знаходиться за 200 км на схід від столиці Ісландії -- Рейкьявика. За кілька днів він викинув стільки попелу, що йог овистачило майже на всю Європу. хватило почти на всю Європу.




Теги:Ісландія, Катла, Землетрус, Вулкан, Ейяфьядлаекудль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar