реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Чернігівець завів Гоголя в екслібриси

"Микола Гоголь. Україна і світ".
Під такою назвою у Полтаві видано каталог творів
, представлених на Всеукраїнській художній виставці, присвяченій 200-річчю від дня народження видатного земляка. 260 художників, майже з усіх областей України, представили свої роботи на виставку, що експонувалась у найкращих виставкових залах Полтави. У всьому розмаїтті форм – живопис, графіка, скульптура, батик, мозаїка, декоративно-ужиткове мистецтво, у яких головний герой Гоголь і його персонажі, – митці України переконують, що Гоголь – воістину неосяжний світ, який приваблює, зачаровує і надихає на творчість.

Серед учасників виставки – наші земляки, художники-графіки Василь Лопата („Похід”. Іл.. до повісті М.В. Гоголя „Тарас Бульба”, 2006, лінорит); Микола Стратілат (гравюри „Майська ніч”, „Світе ясний, світе тихий, моя Україно”) та Василь Леоненко, творчість якого представлена серією екслібрисів Гоголіана, що об’єднує 26 маленьких ліногравюр.

На книжкових знаках – портрети М.В. Гоголя, пейзажі, образи літературних героїв творів „Ніч перед Різдвом”, „Майська ніч”, „Шинель”, „Ніс”, „Мертві душі”. Виконані в техніці чорно-білої ліногравюри, вони привертають увагу одразу. Чітка продуманість сюжетних рішень поєднується з витонченістю ліній малюнка, що надає творам художника особливу чарівність і привабливість.

Екслібриси виконані переважно для колекціонерів і художників України (Чернігів, Київ), Росії (Москва, Вологда, Томск), а також Англії та Бельгії. З їх числа варто назвати Елліота Батлера – доктора юридичних наук, професора Лондонського університету, колекціонера, видавця, виконавчого секретаря Міжнародної федерації товариства любителів екслібриса (FISAE); Люк Ван Бриле – колекціонера і видавця, редактора журналу „Графіка” (Бельгія); Нестеренка П.В. – колекціонера, кандидата мистецтвознавства, Президента Всеукраїнського клубу екслібрисистів (Київ); Бакуменка В.М. – колекціонера, бібліофіла, журналіста (Москва), а також художників-графіків В. Собка, В. Хвороста, М. Неймеша, М. Бондаренка, А. Потапенка.

Крім Полтави, Гоголіана Василя Леоненка експонувалась у Києві на Всеукраїнській художній виставці, присвяченій 200–річчю від дня народження Миколи Гоголя, в Центральній міській бібліотеці ім. М.В. Гоголя в Ніжині – місті, де він навчався в Гімназії Вищих наук кн. Безбородько; в Брянську (РФ) – під час проведення Всеросійського з’їзду сільських бібліотек в листопаді цього року, в якому взяла участь делегація бібліотечних працівників Чернігівщини.

Геній М.В. Гоголя проявився в багатьох сферах людської діяльності. Його твори в усі часи надихали митців. За їхніми мотивами створено такі відомі полотна як „Майська ніч” І. Крамського, „Русалки” К. Маковського, „Колядки” К. Трутовського. Серед художників, котрі ілюстрували твори геніального письменника були О. Агін, І Репін та ін.

Принагідно нагадати, що М.В. Гоголь неодноразово відвідував Качанів ку – садибу В.В. Тарновського, з яким навчався у Ніжинській Гімназії Вищих Наук і товаришував упродовж життя, – з якою пов’язані імена видатних представників української і російської культури. Бували у Качанівці і художники К. Маковський, І. Репін, а для О. Агіна – Качанівка стала останнім пристанищем.

Сучасні художники України з успіхом продовжують традиції, утілюють у своїх творах безмежний духовний світ М.В. Гоголя, геній якого проявився в багатьох сферах людської діяльності і кожне покоління по-своєму буде відкривати для себе Гоголя.

Художник з Чернігова – Василь Леоненко відкриває Миколу Гоголя – видатного письменника, великого філософа, художника й актора – для себе і для нас, і запрошує в чарівний світ мініатюрної гравюри – світ книжкового знаку.

Любов ФЕОФІЛОВА




Теги:Леоненко, чернігівці, екслібриси, Гоголь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar