реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх Філарет у Чернігові:" Ми -- перемогли! Катерининська церква -- свідоцтво перемоги"

Архіпастирський візит до Чернігова Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета був викликаний хорошою нагодою -- храмовим святом св. вмчц. Катерини. Саме Катерининська церква була і є центром агресії московської церкви -- її священики та "казачкі" окупували вхід до храму і довгий час не допускали туди ні віруючих, ні музейників, ні міліцію. Зрештою, міліція їх ще й охороняла від праведного людського гніву. Зараз храм переданий козацькій православній громаді і живе звичним парафіяльним життям. А прихильники московської церкви засідають у наметі, увінчаному портретом їх патріарха Кіріла.

При зустрічі ж українського Патріарха вони стали кричати "Наш патріарх Кіріл!" Наче хтось проти... То й їхали б собі до свого патріарха у Москву. Та сьогоднішня подія показала: сили московської церкви -- "на последнем издихании", адже замість людей віруючих вони для протистояння нашому Патріарху залучили ...студентів. Заплатили їм, поманили -- мовляв, їдуть агітувати за Януковича, а привезли під церкву протестувати проти українського Патріарха. Зірвали із занять і тим показали свою остаточну поразку.

Патріарх Філарет, незважаючи на свій 80-річний вік, людина мужня: він не став міняти жодного пункту своєї програми і пройшов спокійно біля пікетувальників, які з перекошеними від люті обличчями кричали свою неправду. По закінченні ж Літургії ще й довго давав інтерв"ю журналістам та благословляв козацький куліш, незважаючи не вигуки провокаторів.

"Ми перемогли, бо стоїмо на правді, -- наголосив Патріарх Філарет на проповіді у переповненому храмі. -- Приклад святої великомучениці Катерини показує: Римська імперія програла, бо ходила кривими стежками. Свята діва Катерини перемогла, бо вірила у Розіп"ятого Бога".
Аналогії Патріарх уміє проводити блискучі: говорив про Римську імперію, а слухачам думалося про Російську. Проте владика став і прямо говорити:" Патріарх московський Кіріл говорить про Святу Русь, а думає про імперію. Ми -- Русь. І ми за неї, але ми проти імперії. Кіріл хоче збудувати якийсь "руський мір", навіть включаючи до нього молдаван, а сам знову ж таки будує імперію. Вони хочуть бути великими -- хай собі будуть, але без нас".

Пройшовши біля строю крикунів і проклинателів, Патріарх закликав своїх прихожан до любові:" Як перевіряється любов? При зіткненні з ненавистю. Тож утримуйте в серці любов, бо Христос сказав:" По тому, як любитимете один одного -- пізнаю, що ви учні Мої". Самої правди недостатньо -- ще треба любови"

Тому-то так різко відрізнялись два табори: московський мав злючі обличчя, а наші священики та й багато мирян були усміхненими і добродушними.

Святійшому Патріархові співслужили митрополит переяслав-хмельницький і бориспільський Димитрій та єпископ чернігівський і ніжинський Іларіон разом зі священиками Чернігівської єпархії. На службі був присутній голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко. Патріарх Філарет у студії відповів на запитання журналістки обласного телебачення Ірини Воробей -- передача очікується у суботу ввечері.

Василь ЧЕПУРНИЙ







Теги:Катерининська церква, патріарх, Чернігів, Філарет


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Неучу ваське чепурному - почитай на досуге Историю Православия, это вещь серьезная, не "славицы" раскольникам петь, может дойдет хоть капля истины..., ну а не дойдет, Непризнанная НИКЕМ в мире Православия упцкп это Секта, как ты ее не украшай, ну а сектантам понятно и Благодати Божьей Не видать Никогда...
avatar
2
александру

дурень московський. 1.Богу і щоро віруючим не потрібне визнання.
2. сам вчи історію і тоді будеш знати що т.н. патріархат руський завжди був у Київі доки московські жаби Україну-Русь силою не завоювали. і силою був переведений патріарх до москви. Бог насильства не любить і не дозволяє. тому усі т.н. "московські" патріархи не є законними.

avatar