реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

ВИБОРИ-2010: ОВК Чернігівщини за регіоналами ?

27 листопада 2009 року ЦВК утворила 225 окружних виборчих комісій(ОВК), з них 6 у Чернігівській області. До складу ОВК від 18 кандидатів у Президенти України увійшло 7 тисяч 414 осіб.
Мабуть на цих виборах, як і на виборах 2004 року, коли штаб В. Януковича мав аж 12 з 24, а В. Ющенка 3-х так званих «технічних кандидатів», теж не обійшлося.
Судіть самі.
Від Інни Богословської, Михайла Бродського, Володимира Литвина, Василя Противсіх, Сергія Ратушняка, Петра Симоненка, Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка, Віктора Януковича до складу ОВК увійшло по 450 осіб. Сергія Тігіпка, Олега Тягнибока, Арсенія Яценюка по 449 осіб; Людмили Супрун – 446; Олександра Мороза – 429; Анатолія Гриценка – 427; Юрія Костенка – 331, Олега Рябоконя – 197; Олександра Пабата – 187.
Відповідно до законодавства, кожен з кандидатів отримав пропорційне представництво своїх представників у керівництві ОВК. Отже, що найбільше по 14 голів, заступників голів, секретарів ОВК мають кандидати, що направили до ОВК найбільшу кількість своїх представників.

Отже, більшість ОВК утворено у максимальному кількісному складі, тобто по 33-36 особи, що майже у двічі перевищує оптимальний склад ОВК, передбачений законодавством на виборах Верховної ради України та місцевих рад (12-18 осіб). Головне завдання такої тактики: встановлення тотального контролю над максимальною кількістю ОВК штабом одного з кандидатів у Президенти України, як це і було у 2004 році. А це перший крок на шляху до фальсифікації волевиявлення виборців.
До речі, відповідно до розподілу ЦВК керівних посад у Чернігівській області ОВК №208 (м. Чернігів) дісталася представнику С. Тігіпка, ОВК №209 (смт.Ріпки) і №211 (м.Ніжин) очолили висуванці О. Тягнибока, ОВК №210 (смт.Козелець) очолив представник О.Мороза, ОВК №212 (м.Прилуки) – В. Противсіх, ОВК №213 (смт. Сосниця) – Ю. Костенка.
Звернемо увагу, що на час утворення ОВК лише 10 з 18 кандидатів у Президенти України зареєстрували в ЦВК своїх довірених осіб у територіальних виборчих округах. Це - В. Литвин, Ю. Костенко, О. Мороз, П. Симоненко, Ю. Тимошенко, С. Тігіпко, В. Ющенко, О. Тягнибок, В. Янукович, А. Яценюк. Інші – «піклувалися» лише формуванням ОВК і розподілом посадам у них.
Нагадаю, що довірені особи кандидатів в територіальних виборчих округах це – «обличчя» кандидата в територіальному окрузі, які згідно законодавства ведуть агітацію за обрання свого кандидата, представляють їх інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, ЗМІ, об’єднаннями громадян, виборцями. На жаль, більшість «фейсів» кандидатів у Президенти України на Чернігівщині виявились невідомими навіть для місцевих політологів.
Наприклад, у довіднику сайта «Чернігівський монітор» «Хто є хто на Чернігівщині», до якого входить аж 5179 осіб, немає інформації про жодну довірену особу кандидата у Президенти України А. Яценюка. А від кандидатів у Президенти України П. Симоненка, Ю. Тимошенко, С. Тігіпка, О. Тягнибока є відомості лише про одну довірену особу з шести; В. Ющенка – про двох; В. Литвина і В. Януковича – про трьох. Лише у голови СПУ О. Мороза довіднику «Хто є хто на Чернігівщині» є інформація про 5 з 6 довірених осіб, а у голови УНП Ю. Костенка про усіх шість його довірених осіб.
Отже, не може бути й мови про «відкриті виборчі списки» на виборах, якщо більшість політичних сил свідомо навіть не намагається «засвітити» свої кадри, а продовжує далі ховатися, за розкрученими у ЗМІ лідерами.
І останнє.
Щодо «технічних» кандидатів, то на цих виборах ПР і БЮТ вирішили в першому турі виборів поділити їх «по-понятіям». В одній області «технічні» кандидати працюватимуть на БЮТ, а в іншому – на його конкурента. Навіщо ж зайві витрати, якщо можна поділили між собою… усю Україну?
Аналіз персонального складу ОВК від «технічних» кандидатів засвідчує, що Чернігівщина дісталася регіоналам.
Сергій Соломаха






Теги:Вибори - 2010


Читайте також



Коментарі (0)
avatar