реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Відбулася інтернет-конференція в "Інтермеццо": Михайло Слабошпицький

В переддень свята Михайла, - за словами Василя Чепурного до культурно-мистецького центру «Інтермеццо», - завітав відомий літератор і публіцист Михайло Слабошпицький. Чернігівцям також було представлено роман Василя Шкляра «Чорний ворон», що вже викликав дискусію в літературних колах України.
- Українці самі заганяють себе у гетто, - зазначив Михайло Федотович, - кучки розсварених груп, що претендують на виключне володіння істиною. У Чернігові ви пішли іншим шляхом створивши такий культурно-мистецький центр «Інтермеццо». Коли я вперше сюди зайшов, це була невеличка книгарня, що викликала почуття беззахисності. Тепер же, це потужний і модерний просвітницький центр.
Під час зустрічі із поціновувачами свого таланту, письменниками та журналістами Михайло Слабошпицький відповів і на запитання інтернет-конференції. Своїми відповідями він висловив бачення сучасної України, світу, літературного процесу.
Більш детально про зустріч з письменником на сторінці: http://siver.com.ua/



Теги:Інтермеццо, Просвіта, інтернет-конференція, Слабошпицький


Читайте також



Коментарі (19)
avatar
1
чи не пов"язаний скандал з конкурсом укрмови з тої причини, що Яцик помер, а діаспора відмовляється давати гроші на цей проект?
avatar
17
Ця людина щось чула, а що не зрозуміла. Конурс продовжується, меценати із діаспори готові надавати кошти. Проблема у тому, що в минулому році МОН України хотіла "підгребти" цей конкурс під себе, з чітко визначеними переможцями. Ми від цього відмовилися.
avatar
2
Яке Ваше ставлення до творчості Ірени Карпи? Як ви взагалі оцінюєте рівень розвитку сучасної української літератури?
avatar
14
-Є література, а є Ірена Карпа. Я не кажу про те, що після читання її творів хочеться промити горло і вимити руки. На жаль, нині книгу видати може кожен аби тільки були гроші. У кожного з цих, літераторів, є підтримка. Ми всі сьогодні страждаємо від інформаційного насильства, PR. Представники сучукрліту великою мірою пишуть не літературу, вони пишуть тексти. Хоча наприклад Сергій Жадан, пише геніально. Він на одній співзвучності може написати роман, але навіть і він іноді страждає від невиправданого використання матюків.
avatar
3
Запитання, що надійшло на [email protected] від

Пане, Михайло, як ви ставитесь до написання книги/прози автобіографічного характеру? Адже на світ виходять реальні факти... Й по суті це самореалізація за рахунок інших.
Дякую.- Питання некоректне. У цих книгах, я майже все вигадую. Згадаймо хоча б ту книгу про Тодося Осьмачку, як він брів із східної України на навчання до Львова. Мені відомо тільки дати та окремі факти, решту я вигадую. У книзі про Петра Яцика «Українець який відмовився бути бідним», є епізод. У якій він приїздить у 75 році до матері, вона вважала, що він вже мертвий, о ось він! Тож Петро мене й питає – звідки ти знаєш про цей епізод, я ж тобі про нього не розповідав?
Так, я все домислив, але зумів передати ті емоції, ті почуття, що вирували під час тої зустрічі.

avatar
4
У свій час написана Вами книга про Петра Яцика, українця, який відмовився бути бідним, утвердила мене (та й мабуть не тільки мене) у переконанні, що українство насамперед має зміцнюватися фінансово.
На мою думку, сьогодні ця книга повинна лежати у кожному центрі зайнятості. Чому її немає у продажу?
avatar
5
Чим ще окрім видання книг і конкурсу знавців мови опікується Ліга українських меценатів? Хто, якщо не таємниця у шановному товаристві представляє Чернігівщину? І взагалі, як реагують люди з чималими капіталами на Ваші пропозиції підтримати освітньо-культурницькі проекти?
avatar
13
Члени Ліги українських меценатів окрім конкурсу та видання книг, мають і багато своїх проектів. Але загалом тільки проведення конкурсу, бюджет котрого складдає понад 500,00 гривень займає багато часу.
Чернігівщина на жаль не представлена.
Багатство як і бідність це велике випробування, бідність це страшне деформування психіки людини, її душі. Те ж саме робить багатство, всі тебе бачать, всі повторюють твої вчинки які б ти дурниці не зробив. Це теж спотворює тебе. У США діє «Школа меценатів», у якій навчаються представники багатих родів. Їм розповідають хто такий Ван Гог, розповідають про митців. Їм кажуть беріть, виховуйте генія, допомагайте йому, і це сприятиме вашому іміджу.
У нас же запросять Кіркорова, сядуть у перший ряд і все. На цьому меценатство закінчується.
avatar
6
Сергій Кордик
Ви зустрічалися, звичайно, з багатьма цікавими людьми. Які з них Вам запам’яталися найкраще.
І. Як би Ви визначили їх, дотримуючись такої «градації»-категорії:
1. Найсмішніша людина.
2. Найгрубіша людина.
3. Найталановитіша людина.
4. Найемоційніша людина.
5. Песимістична людина.
6. Ворожа для України людина.
7. Патріот України.

ІІ.
1. А чи завжди Ви прощаєте? Якщо ні, то на яку Ви людину розсердилися, не простили до цього часу і чому? Чи є у Вас вороги (особисті)?
2. У Вашій творчості іноді є нереальні "сцени" з життя. Скільки відсотків вимислу є у Ваших книжках?
3. Над яким твором Вам працювалося найлегше (1-чому?) і найважче (2-чому?).
4. Хто для ВАС був (чи є) взірцем в літературі?
5. Твори яких молодих літераторів Вам найбільше подобаються?
6. Зі шкільних читанок Ви б викинули «Харитю», «Ледащицю», «Наймичку». А що б Ви запропонували внести до школярської читанки? Який би Ваш особистий твір Ви могли б порадити вивчати в школі учням старших класів?
7. Ваше ставлення до різних шкільних підручників з історії України (для східного і західного регіонів) ? Чи доцільно на нинішньому етапі такі підручники розмежовувати в залежності від специфіки того чи іншого регіону?
8. Якби доля Вас «закинула» у 1917-1935 роки минулого вже століття, то яку б Ви написали книгу (про що)?
9. Чи задоволені Ви: своєю творчістю, життям, українським... повітрям? Що Вас особисто дратує (в творчості, повсякденності)?
10. Як би у Вас запитав Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко «Що треба щонайперше зробити керівництву держави з основних напрямків, аби Україна стала потужною і авторитетною державою? Що б Ви порадили їм (стисло)?
- Економічна галузь (окремо – село),
- Міжнародна,
- Культурна,
- Військова,
- Правоохоронна.
- Книговидавнича.
11. Чого Ви не досягли у своєму житті?
12. Які плани на майбутнє?
13. Чи завжди Ви говорили правду жінкам?

avatar
7
Є політичний і економічний східно-європейські форуми - у Криниці (польській) і у Вишеграді (не плутати з київським Вишгородом). Українські ж інтелектуали й до сьогодні перебувають поза європейським інтелектуальним простором. Чому б не збиратися десь у гірському Хусті, подалі від мирської метушні, і шукати розвязання спільних проблем?
avatar
8
Цікаво дізнатися Вашу думку щодо поданої тут інформації про братів Коцюбинських: http://val.ua/201701.html
avatar
16
На жаль, я не читав цієї статті. У мене до Коцюбинського особливе ставлення, я вже стільки років виношую автобіографічний ромен про нього. Він настільки своєрідний, незвичний і навіть передчасний для України письменник.
У книзі будуть викладені всі деталі життя письменника та його родини
avatar
9
У Чернігові прописався такий собі міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі», звичайний «пострадянський міжсобойчик» на трьох (білоруси за весь час не привезли жодної вистави білоруською). Промоутер перебудови Іван Драч заходився видаватися російською – мовляв у тамбовській глибинці і передгір’ях Паміра тільки й мріють знову проникнутися «чуттям єдиної родини». Якщо помилявся Хвильовий зі своїм «Геть від Москви», то залишається лише приєднатися до сталінських літературознавців і не дурити час від часу людям голову.
avatar
10
а із премії для меценатів Вам щось перепадає?
avatar
15
-Ця людина чула дзвін та не знає де він. Які можуть бути премії?
avatar