реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Золото партій: “Свободу” фінансує пенсіонер

Витрати “Свободи” за півроку склали майже 2,4 млн. грн. Страхування партійців обійшлось у понад півмільйона гривень. Головний донор партії - пенсіонер Ярослав Пелешак. Він пожертвував понад 700 тис. грн. З цих грошей партія платить цьому ж політику зарплатню та соцдопомогу.

Згідно із нещодавнім опитуванням КМІС, “Свобода” має рейтинг на рівні 3,9%, тож у майбутньому (після чергових чи позачергових виборів до парламенту) цілком може претендувати на отримання коштів з держбюджету. Для цього потрібно набрати хоча б 2% голосів виборців. Саме тому громада вже зараз має знати, на що витрачаються партійні кошти “Свободи”.

За перше півріччя витрати “Свободи” склали 2,4 млн грн. Майже половина цих коштів витрачені на пропагандистську діяльність - друк газети, розміщення зовнішньої реклами тощо. Але найбільш цікавими є витрати іншої частини партійного бюджету. Гроші пішли на зарплати та страхування однопартійців.

Хто такий пенсіонер Пелешак і чому йому така дорога “Свобода”?

Головний донор партії - партійний бухгалтер “Свободи” - Ярослав Пелешак. Йому 75 років. Пенсіонер нібито з власних коштів пожертвував партії 761 400 гривень.

На парламентських виборах у 2014 році той, хто зараз особисто стільки жертвує партії, був не надто важливий. Його запроторили у список під заздалегідь непрохідним номером 64. Навіть у 2007 році Пелешак мав у партії кращі позиції. Балотувався у списку під 41 номером. Тоді працював головним бухгалтером Західної філії ДП “Укроборонресурси”. Двічі на громадських засадах значився помічником нардепів - Олега Тягнибока та Руслана Кошулинського. Поза тим на особу з ідентичним ім’ям, згідно з даними Мінюсту, зареєстровано підприємство “Ярослав-транс”. Розмір внеску до статутного капіталу цього підприємства становить нуль гривень.

Взагалі трудовий шлях політика-пенсіонера ставить під сумнів той факт, що він міг би у 75-річному віці зі своєї власної кишені віддати на партію понад 750 тис. грн. Одні з останніх місць роботи - держпідприємство “Укроборонресурс”, робота помічником нардепа на громадських засадах - навряд чи дозволяють працівнику-пенсіонеру заощадити достатньо коштів, щоб на старості років батько двох дітей пожертвувати їх на партію, - говорить координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Якщо з народним депутатством Пелешаку не щастило, то у 2010 році він став депутатом-списочником Львівської міськради. Входив до бюджетної комісії. У 2015 році Пелешака вже не було в списках кандидатів від “Свободи” ані до облради, ані до міськради.

Але зараз партія не забула про свого головного донора. За це півріччя партія йому з його ж коштів заплатила майже 75 тис. грн зарплатні. Ще близько 8 тис. гривень донор отримав на оздоровлення і 1,5 тисячі - на відрядження.

Які зарплати в Тягнибока, Мохника та інших “свободівців”

З внеску від імені пенсіонера платять зарплати також і керівникам “Свободи”. Так Олег Тягнибок за півроку з коштів партії отримав понад 80 тис. грн.

Екс-міністр екології Андрій Мохник отримав за цей же період трохи більше 8 тис. грн. До ВРУ він балотувався під 8 номером у списку партії 2014 року.

Екс-депутат львівської міськради Любомир Мельничук у другому кварталі отримав дещо більше 5 тис. грн. Судячи з його фейсбук-сторінки “свободівець” зараз займається партійною роботою у Львові.

Майже 11 тисяч гривень в якості зарплатні також отримав Назар Демчишин, однак інформації про нього знайти не вдалося. Зі звіту не зрозуміло, за які саме функції йому платили заробітну плату.

Загалом на зарплатню партійцям було перераховано 180 тис. грн.

Які партійці найдорожчі для “Свободи”?

Суттєво більшу суму партія перерахувала ПрАТ “Метлайф” та ПрАТ “СК” Класік страхування життя” - 556 тис. грн. Цільове призначення понад півмільйона гривень “страховий платіж” на 14 партійців.

Всі “застраховані” є або були місцевими депутатами, народними депутатами, членами політради, головами чи членами інших структур партії.

Цікаво, що дата чергового внеску коштів Ярославом Пелешаком збігається із датою виплати офіційної зарплатні та з датою другого перерахунку страхового платежу за згаданих партійців.

Не менш цікавий збіг - сума внеску головного бухгалтера і спонсора ВО “Свобода” Ярослава Пелешака фактично збігається із сукупною сумою зарплатні та страхових внесків.

“Соціальну допомогу”/”страховий платіж”, поміж іншим, можуть платити і тому, чиї доходи в рік перевищили мільйон. Наприклад, з партійного рахунку було здійснено страховий платіж у сумі 30 тисяч гривень депутатові Львівської міської ради Андріянові Гутнику який згідно з декларацією за 2015 рік є мільйонером та, згідно з аналізом ЧЕСНО, потрапив у ТОП 5 найбагатших депутатів ЛМР.

До слова “Національне агентство з питань запобігання корупції” (НАЗК) нещодавно почало оприлюднювати власні висновки щодо звітів політичних партій. Ще до оприлюднення висновків НАЗК, у своєму інформаційному запиті ЧЕСНО вказувало на сумнівне походження коштів внесених на партійний рахунок головним бухгалтером Ярославом Пелешаком.

За останні два тижні ми тричі намагалися взяти коментар з приводу запитань, які у нас виникли під час підготовки цього матеріалу. Офіційний запит ми відправили на партійну електронну скриньку ще 11 жовтня, однак отримали відмову. Телефоном ми намагалися з’ясувати інформацію у Руслана Кошулинського. Але він нам так і не відповів. Навіть під час особистої зустрічі з Русланом Кошулинським, 24 жовтня, він відмовився коментувати питання партійних фінансів. Якщо партія згодиться публічно надати відповідь на ці питання - Громадський рух ЧЕСНО обов’язково оприлюднить цю інформацію для виборців.

Більше читайте тут: Рух ЧЕСНО



Теги:фінансування партій, свобода, рух Чесно, Олег Тягнибок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar