реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Замість лісів – відсотки від прибутків

Чернігівська обласна рада не проголосувала за передачу так званих колгоспних лісів у власність об’єднаних територіальних громад.

Для позитивного рішення не вистачило голосів, за нього проголосували тільки 17 депутатів. Проект рішення, підготовлений депутатом від «Батьківщини», фермером Іваном Якубом, відхилили.

Це питання має доволі давню історію – ще у 2000 році обласна рада «підібрала» колгоспні ліси та створила комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» з відповідними філіями у районах. «Це рішення було незаконним, – каже юрист Григорій Шурига, – оскільки колгоспні ліси були насаджені нашими батьками та дідами, а ніяка рада до них жодного стосунку не мала».

Коли почали виникати перші ОТГ – виникло питання і про повернення лісів. Особливо це актуально, скажімо, для Семенівської ОТГ, де практично нема не те що великих, а навіть середніх підприємств (крім двох–трьох). Тодішній голова Семенівської районної ради Василь Малкович домагався від обласної ради повернення забраного, але прийняли компромісне рішення – коли завершиться формування громад, тоді й ліси віддадуть. Проте, як бачимо, цього не сталося, хоча громади сформовані.

Натомість обласна рада проголосувала за те, щоб лісгоспи, які користуються «колгоспними» лісами, віддавали громадам 40 відсотків свого прибутку.

Між тим, обласна прокуратура встановила, що «Чернігівоблагроліс» лідирує серед підприємств, які завдають значних збитків довкіллю. «Упродовж 2019-2020 років самовільними порубками на землях, що перебувають у постійному користуванні КП «Чернігівоблагроліс», завдано збитків на значну суму – 7,3 мільйона гривень», – повідомив обласний прокурор Сергій Василина.

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:Семенівка, Чернігівська обласна рада, Чернігівська обласна прокуратура, ліси, ОТГ, Іван Якуб


Читайте також



Коментарі (0)
avatar