реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

З козаків, не з крестян!

Сьогодні слухав у Ніженському університеті Василя Яременка, 92 роки (так, саме Ніженському - по Кулішу). Василь Яременко говорив про Ганну Барвінок - їй тепер 195 років з дня народження. Обов'язково "пошифрую" цей виступ і запропоную своїм друзям - цей виступ приголомшливий. Дружина Куліша колись потрапить до Українського Пантеону, еге ж.

Після наукової конференції мене магнітом потягнуло за Яременком. І таки скористався його "повільним кроком" до автомобіля аби спитати про головне: звідки він? А коли дізнався звідки, то спитав: ви з козаків чи крестян? Бо козацький стан проіснував до ХХ століття тільки у межах Полтавської та Чернигівської губерній. Відповідь була чітка:

- З козаків.
- По матері чи по батьку?
- і по матері, і по батьку.

Кулішезнавець Яременко належить до кількох десятків тисяч українців Гетьманщини, які під час Війни- Голодомору 1928-1934 років були евакуйовані батьками до Білорусі (у його випадку - ще в утробі матері, він народився формально у Вітебській області).

Яременко був евакуйований за кілька місяців до моменту, коли кордони БССР були наглухо закриті для біженців з УССР (строгий пропускний режим на адмінкордонах УССР стане одним із доказів цілеспрямованого геноциду українців).

Яременко повернувся з батьками на Миргородщину після Голодомору - і по Другій світовій війні став одним із провідних літературознавців, праці якого про Грінченка - безцінні. Батько Яременка - теж Василь - 1888 року народження. І, сідаючи в автомобіль, його син мені сказав:

- Я досі бачу по людях хто з козаків, а хто з "селян". Козаки свої голоси не продають і їм "нє какайа разніца". Вся держава й зараз стоїть на нащадках козацьких родів...

Так, Яременко сказав про СТАНОВУ таємницю українського націоналізму. Основа України і в минулому, і тепер - шляхта. І сам він - разом зі своїм батьком і дітьми - шляхтич, представник невидимої спільноти "відповідальних".

Ну а поки в його біографії у Вікіпедії про батьків написано просто: колгоспник і колгоспниця.
І всіх влаштовують ці криві дзеркала.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Василь Яременко, літературознавство, козаки, ганна Барвінок, Ніжен, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar