реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Врожай з гнилизною: Україні загрожує дефіцит гарної картоплі.

Цього року врожай картоплі може виявитись гіршим, ніж очікувалось. Перш за все, мова йде про якість товару.

«Ми бачимо, що у населення в цьому році практично немає врожаю картоплі. У Львівській, Волинській, Тернопільській областях - головних картопляних регіонах країни дуже мало картоплі», - розповів президент Української асоціації виробників картоплі, директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук. Дивно, чому такою перестала бути Чернігівщина – в уявленні автора цитати...

За його словами, зараз умови для збирання врожаю дуже хороші. Чого не скажеш про період, коли бульби визрівали. Пізні заморозки частково погубили врожаї тих, хто рано посадив картоплю. А тижнева 40-ка градусна спека вдарила по пізніх сортах. Що не дозволило сформувати врожай, на який розраховували аграрії.

Види на врожай

«Поки зібрано не більше половини врожаю. Перепади температур погано вплинули на якість картоплі при її дозріванні. Зараз в деяких регіонах теж дуже сухо, в ґрунті йде «грудка», яка травмує коренеплоди. Така картопля погано зберігається. Тому поки важко робити прогнози про те, багато чи мало буде картоплі в Україні. Це буде зрозуміло через два тижні », - зауважив Гордійчук.

Тому поки важко сказати, скільки картоплі реально буде закладено на складське зберігання. Відповідно, не можна будувати і цінові прогнози.

Як розповів експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник, станом на 1 вересня 2017 року в Україні зібрано 15,3 млн тонн картоплі, з них тільки 80 тисяч тонн припадає на товар від сільгоспвиробників.
З огляду на те, що в середньому в країні збирається близько 20 мільйонів тонн картоплі, це непоганий показник. Наприклад, за даними аналітиків «Економічного дискусійного клубу», Україна в 2016 році виробила 21,7 млн. тонн картоплі, що на 4,4% вище, ніж в 2015-му.

З них на продовольче споживання було направлено 5,6 млн. тонн, тобто з розрахунку 132,1 кг на людину при національної нормі 124 кг. На посадковий матеріал під урожай було використано 5,5 млн. тонн картоплі. І ще приблизно половина врожаю пішла на корм худобі і переробку.

Однак, щоб переробка була вигідною частиною картоплярства, згідно з розрахунками асоціації, врожайність цієї культури повинна становити мінімум 50-55 т / га. А нинішні показники досягають в середньому 27-30 т / га.

Що буде з цінами

Оскільки близько 98% врожаю виробляється господарствами населення, то реалізація картоплі, в основному, зосереджена на організованих і стихійних ринках.

Зараз на оптових ринках країни картопля продається по 3-3,5 грн / кг. Ще в серпні середні оптові ціни перебували в межах 3,5-4,4 грн / кг, а в магазинах кіло картоплі можна було купити по 5-5,5 грн.
Як пояснив Євген Дворник, зазвичай в липні-вересні ціни на картоплю найнижчі, а потім, починаючи з жовтня, ціни поступово починають йти вгору. Тому відносно низькі ціни на овочі протримаються ще 2-2,5 тижні. Можливо навіть невелике зниження цін у міру нарощування прибирання. Але потім ціни невблаганно підуть вгору.

Так, за даними «Інфо-Шувар», в минулому році оптова ціна в 3-3,5 грн / кг трималася приблизно до грудня, а потім різко рвонула вгору до нового року. У міру вичерпання запасів і дефіциту якісної картоплі вже цієї весни ціни на неї досягли 5,5-6,6 грн / кг.

Зараз найдорожча картопля, за даними директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, продається в Києві: середня роздрібна ціна - 8,3 грн / кг. Найдешевше бульби продають в Рівненській області - по 4,8 грн / кг.

Можливості експорту

На формування кінцевої ціни цього продукту може трохи вплинути і експорт. Хоча картопля вважається не найбільш вигідним для цього продуктом: важить багато, займає великий обсяг, а коштує не дуже дорого.
Проте, за січень-серпень 2017 року, за даними УКРІНФОРМ, Україна експортувала 11,28 тис. тонн картоплі на суму $ 2,72 млн. Основним покупцем нашої картоплі, як не дивно, стала Білорусь, яка як раз асоціюється з вирощуванням цього овоча. Вона купила товару на $ 2,58 млн (10,78 тис. т). На другому і третьому місці, відповідно, Молдова і Азербайджан.

З урахуванням останніх новин з полів Європи, теоретично можливо було б експортувати українську картоплю в ЄС. Аби вона була відповідної якості для вимогливих європейців.
Згідно з недавніми прогнозами Європейської комісії, урожай картоплі в Польщі в 2017 році виявиться нікчемним - на 18% нижче торішнього. У Німеччині, яка вважається найбільшим виробником картоплі в ЄС, також зберуть на 5% менше.

За словами Миколи Гордійчука, Європа поки викопала всього 40% свого врожаю, тому судити про перспективи експорту ще рано. Так само, як і про якість вітчизняного продукту.

КОНСТЯНТИН СИМОНЕНКО
Український бізнес ресурс
Опубліковано в газеті "Сіверщина" за 21 вересня. Передплата на газету розпочалася на перше півріччя наступного року!



Теги:ціни, картопля, врожай


Читайте також



Коментарі (0)
avatar