реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вибори - 2012: на Чернігівщині виборчі комісії формуватиме партія влади

На парламентських виборах 28 жовтня 2012 року законодавець передбачає застосування того ж принципу формування виборчих комісій, що був на місцевих виборах 2010 року. Тому варто нагадати на прикладі Чернігівщини яким чином були сформовані територіальні виборчі комісії на цих виборах .

Обласну, міст обласного значення, районні територіальні виборчі комісії у складі 18 осіб на місцевих виборах 2010 року утворила Центральна виборча комісія (ЦВК). По три члена комісій подавали місцеві партійні організації Партії регіонів, БЮТ, "НУ-НС", КПУ, Блоку Литвина, що утворили фракції у Верховній Раді України після позачергових виборів 30 вересня 2007 року. Ще трьох членів у виборчі комісії делегували непарламентські партії шляхом жеребкування.
Крім того, головами Чернігівської та Ніжинської міських, Бобровицької, Козелецької, Чернігівської районних територіальних виборчих комісій, які підраховували голоси 39,6% виборців області, що взяли участь у голосуванні, а також обласної територіальної комісії ЦВК призначила представників Партії регіонів.
Представники БЮТ, які очолили 9 районних територіальних комісій (ВО «Батьківщина» – 5, ПРП – 2), підраховували голоси тільки 26,6% виборців, що взяли участь у голосуванні.
Від партій, що утворили у Верховній Раді України фракція «НУ-НС» на час виборів в територіальних виборчих комісіях найбільше були представлені Українська народна партія – 32 члена в 14 комісіях, Партія захисників вітчизни – 29 членів в 12 комісіях, Християнсько-Демократичний Союз – 10 членів у 4 комісіях. До речі, останні дві партії у місцевих виборах участі не брали. Натомість, представників УНП ні до обласної, ні до жодної міської територіальної комісії ЦВК не включила.
Нагадаю, що виборчі комісії мають статус спеціальних колегіальних органів в яких рішення приймаються більшістю голосів членів комісій. Тому партія влади намагається контролювати їх шляхом подачі від технічних партій (кандидатів) потрібної кількості «провладних» членів комісій щоб забезпечити їх більшість від загального складу комісії.

Звісно, така система формування комісій, особливо при потуранні збоку правоохоронних органів використанню тіньових схем для оплати членів виборчих комісій, не може забезпечити захист волевиявлення виборців.
Це засвідчили останні місцеві вибори 2010 року, коли усі територіальні виборчі комісії на Чернігівщині контролювалися партією влади завдяки не тільки співпраці з партією влади членів комісій від КПУ і блоку Литвина, але й завдяки здачі частки квоти фракції «НУ-НС» партії влади місцевими керівниками Партії захисників вітчизни і Християнсько-Демократичний Союзу.

Нагадаю, що на президентських виборах 2004 року партія влади забезпечила абсолютну більшість на користь В. Януковича у виборчих комісіях на Чернігівщині шляхом подання членів комісій від дванадцяти технічних кандидатів. В той час як опозиційному кандидату В. Ющенку вдалося подати своїх членів комісій лише від трьох кандидатів. Не дивно, що ці вибори закінчилися народним Майданом.

Не має сумніву, що саме такий спосіб формування виборчих комісій на Чернігівщині буде застосовано партією влади і об’єднаною опозицією на наступних парламентських виборах.
Переконаний, що виборчі штаби партії влади вже підготували або завершують підготовку подань до ЦВК щонайменше десяти комплектів списків членів окружних виборчих комісій.


Сергій Соломаха





Коментарі (4)
avatar
1
Сергію, ідіть уже на пенсію (звичайно ж у вас як у полумьяного борця зі злочинною владою вона буде справжня, депутатсько-держслужбовська, тисячі 4 а може і на 5 набіжить)
avatar
2
У Вас, Читачу, в голові повна дезінформація, а серце - жаба душить.
З/п помічника депутата менше середньо статистичної і нікуди вже з 2008 року не біжить.
avatar
3
Ясно, що регіанали будуть все контролювати й фальшувати, а допомогти їм оформитися покликане утворення на чолі з Ющенком, який боротиметься з об'єднаною опозицією. Інших конкурентів у нього немає. На жаль, вибори вже мало що змінять. Біомаса заслуговує таку "владу". Професійні українці також.
avatar
4
Іване, скільки разів лідери об"єднаної опозиції(особливо колишні соратники або любі друзі В.Ющенка) публічно на ТБ кусали аж зі смаком В.Ющенка?
Ви не помітили?
А шкода!
Навіщо вони це роблять?
Може варто пошувати справжню причину?
Шукають козла відбувайла?
Треба ж якость виправдати своє бліде перебування у владі.
Це ж само робитимуть з часом і пани-регіонали, особливо численні "тушки і тушканчики", по відношенню до Януковича.
Так завжди ставилися і їх попердники товаріщі комуністи до своїх екс-генсеків: спочатку йому ср..ку лизали, а потім лайном обливали.
Що забули? Амнезія?
У нас народ великій, порядний, чесний і розумний. Ось тільки князі, царі, імператори, генсеки, президенти чомусь попадаються весь час погані та одні злодії або зрадники.
avatar