реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

В РФ арештований лідер ерзянського народу

Голова Фонду порятунку ерзянської мови та Ерзянь Іназоро (лідер ерзянського народу) Григорій Мусальов був затриманий міліцією. Затримання відбулося 26 вересня в залі, де проходив IV з'їзд фіно-угорських народів, перед його відкриттям. Мусальов був ізольований до кінця заходу, що тривав у столиці Ерзянь Мастор Саран Ош (великорус. - Саранськ). Про це повідомляє Каспарова.Ru із посиланням на слова самого Мусальова.

Голова фонду мав офіційне запрошення на з'їзд. У день заїзду та проведення культурної програми, 25 вересня, він вирішив роздати екземпляри газети "Ерзянь Мастор", яка заснована фондом. Адміністрація національного театру, де проходив з'їзд, і працівники міліції спробували перешкодити цьому. Мусальов пояснив, що газета є офіційно зареєстрованим виданням і в ній немає заборонених матеріалів, і запропонував ознайомитися з її змістом. На деякий час Мусальова лишили у спокої.

Наступного дня під час реєстрації учасників з'їзду Мусальов знову роздавав газету. Після кількох зауважень з боку працівників міліції один з них із погонами підполковника підійшов до Мусальова і, назвавшись його земляком, запропонував відійти і поговорити.

Після цього двоє молодих людей у цивільному силоміць вивели Мусальова через чорний хід з будівлі театру та на машині доставили до приміщення Ленінського РВВС Саранська.

На його питання про правомірність таких дій йому повідомили, що він буде звинувачений у нецензурній лайці. Мусальова кинули у камеру.

У ніч на 27 вересня у нього стався гіпертонічний криз. Викликана на його вимогу швидка допомога зафіксувала підйом верхнього рівня артеріального тиску до 240 мм, але Мусальов так і залишився в камері. Вдень 27 вересня він був доставлений до мирового судді Ленінського району. Той не знайшов докази його провини достатніми і звільнив, видавши рішення суду на руки. Працівники міліції запропонували Мусальову підвести його в центр міста, а потім насильно доставили до приміщення Ленінського РВВС. Він був відпущений тільки о 15:00, коли з'їзд вже закінчився.

Мусальов має намір оскаржити дії працівників міліції. Він переконаний, що це була провокаційна операція з метою його ізоляції на час з'їзду.

Нагадаємо, що прокурор Республіки Мордовія ще влітку 2007 року вимагав закриття газети "Ерзянь Мастор" за критику влади республіки, яку прокурори кваліфікували як "екстремізм". Але після більш ніж дворічного розгляду Верховний суд РМ, а потім і Верховний суд РФ не знайшли в матеріалах газети екстремістського змісту.
http://www.ugraina.org/news/2009/09/29/4216.html






Коментарі (0)
avatar