реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

У США всерйоз взялися за Ігоря Коломойського

Американська Феміда розслідує відмивання українських 622,8 млн USD.

Знакові засідання

У Канцелярському суді штату Делавер минулого тижня відбулися доволі знакові засідання в межах розгляду позову українського «ПриватБанку» (ПБ) до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Мордехая Корфа, Хаїма Шошета, Уріеля Лейберґа й інших поки що не встановлених осіб за звинуваченням у шахрайстві з метою заволодіння активами в США вартістю в 674,5 млн USD привласненням і легалізацією надходжень від корпоративних кредитів, виданих ПБ тоді, коли він був підконтрольний його колишнім співвласникам Коломойському та Боголюбову.
Бо спершу суд визнав, не розголошуючи подробиць, «факт неправомірного впливу на учасників розгляду», що фактично призвело до зміни суті розгляду — у Делаварі переймаються вже не господарсько-фінансові порушення, а «злочинною асоціацією», що дає змогу залучати органи юстиції до виконання функцій розшуку, доправляння на судове засідання й арешту активів. Тож відтепер жодна юридична процедура не зможе зупинити розгляд справи або вивести когось з-під її розгляду до остаточного вироку.

По-друге, на засідання суду привезли для надання свідчень фігуранта, котрого затримало Міністерство юстиції США. На телеграм-каналі Insider прокоментували так: «Ми точно не знаємо про те, хто це, але, радше, це власник компанії з «анонімною реєстрацією», на рахунки якої надходили гроші і через яку купували нерухомість. Тобто, це вже справа про «злочинну асоціацію».

Але після цих інформативних приводів нагадаємо, з чого все розпочалося. 21 травня ПБ (націоналізований 2016 року найбільший за розмірами активів банк в Україні й лідер її роздрібного банківського ринку) подав позов у суд у Делаварі до колишніх співвласників та їхніх зареєстрованих у цьому штаті інвестиційних компаній. А звинуватив їх у відмиванні мільярдів доларів через делаверські shell-компанії, які купували підприємства та комерційну нерухомість у США. У позові також фігурують три «аґенти» схеми відмивання — Мордехай Корф, Хаїм Шохет та Уріель Цві Лабер.

За даними ПБ, за його мільярди придбали стратегічно важливі підприємства з виробництва сталі та феросплавів у штатах Огайо, Мічиґан, Західна Вірджинія та Кентуккі. Значні інвестиції були зроблені й у Далласі та Клівленді. У ньому Коломойський і Боголюбов навіть стали найбільшими власниками офісної нерухомості.

Розслідують, як теракт 9/11

Українська служба Deutsche Welle повідомила: «Юристи ПБ заявляють, що Коломойський і Боголюбов створили за офіційним фасадом «тіньовий банк», який через непідтверджені майновими гарантіями позики надавав кошти компаніям, підконтрольним власникам банку. Потім, як випливає з позову, гроші переказували на рахунки компаній у штаті Делавер, який гарантує інвесторам підвищену анонімність і низькі податки».

«Загальний обсяг збитків, яких ПБ, за даними його юристів, зазнав через схему відмивання коштів у США, становив щонайменше 622,8 млн USD. У суді штату Делавер банк вимагає компенсувати ці збитки та пов’язані з позовом юридичні витрати, конфіскувавши придбане майно і кошти або присудивши еквівалентну компенсацію, в т. ч. відсотки», — інформує також Deutsche Welle.

Оглядач Андрій Плахонін зауважив із цього приводу: «Те, що починалося як зовні нейтральний ще один позов ПБ у штаті Делавер, обернулося розслідуванням ФБР одразу в кількох штатах, де для відмивання грошей через фіктивні кредити використовували казино і навіть цілий збанкрутілий зрештою металургійний завод (кілька сотень американських виборців, котрі втратили у результаті роботу — чудова стимул-реакція і для політиків від обох партій, і для американських судів).

Розслідування ФБР, а також розгляд позову ПБ до Коломойського Високим судом Лондона лише набирають оберти, і, як у випадку з Дмитром Фірташем, ще одним українським олігархом, американському правосуддю можуть знадобитися роки на те, аби отримати Ігоря Валерійовича до своїх рук».

Борис Кушнірук, експерт-економіст Українського аналітичного центру, зауважив: «До речі, як стверджують, групу прокурорів, котрі розслідують цю справу, очолює Роберт Мюллер. Той самий, котрий займався розслідуванням діяльності Трампа».

На запитання «Чому рішення суду у Делаварі матиме суттєвіші наслідки?» п. Кушнірук відповів: «По-перше, справу розслідують відповідно до процедур, передбачених законом за обвинуваченням в особливо тяжких злочинах. Аби зрозуміти, наскільки все серйозно, необхідно нагадати, що згідно з нормами саме цього закону вели розслідування проти Аль Капоне та теракту 9/11».

«По-друге, права прокурорів у рамках розслідування карних справ за цим законом неймовірно широкі. Можуть затримати будь-яку особу в будь-якому куточку світу та доправити у США з найменшими юридичними процедурами. Причому, це стосується не лише осіб, котрих звинувачують у злочині, але і тих, кого можна вважати причетними до злочинної асоціації», — наголосив фахівець.

«По-третє, ще влітку була інформація, що в рамках розслідування цієї справи може виникнути багато запитань до власників «Студія квартал-95» (якою раніше керував теперішній президент України. — Авт.). Є підстави вважати, що через офшори, в яких Зеленський є співвласником, відмивали «брудних» кошти Коломойського. Влітку промайнула інформація, що без зайвого розголошення в США літав голова Служби безпеки України Іван Баканов саме у цій справі», — зауважив експерт.

На запитання «В чому ризики для України?» він відповів: «Коломойський перетворюється у загнаного хижака, котрий буде готовий на будь-які кроки, щоб не потрапити до рук американської Феміди. Якщо для цього буде потрібно посіяти хаос і взагалі здати Україну Кремлю, він це зробить не вагаючись. А Зе-президент, котрий, цілком імовірно, справді має проблеми з американським правосуддям, не зможе і не захоче опиратися цьому».

Український Ескобар?

ПБ судиться зі своїми колишніми співвласниками не лише у США. Катерина Рожкова, перша заступниця голови Національного банку України, пояснила: «Нереформована судова система в Україні навряд чи дасть нам можливість відновити справедливість, а юрисдикції судів в інших країнах дають нам більше надій».

Зокрема, Апеляційний суд Лондона та Вельсу задовольнив 15 жовтня скаргу ПБ на вердикт Високого суду Лондона, який відмовився розглядати позов української фінансової установи до Коломойського та Боголюбова, трьох англійських компаній і трьох компаній, зареєстрованих на Британських Вірґінських островах. Іншими словами — дозволив продовжити у Високому суді Лондона розгляд позову ПБ, який вимагає відшкодування 1,9 млрд USD плюс відсотки, які Коломойський і Боголюбов вивели з нього напередодні націоналізації.

Сергій Лещенко, колишній народний депутат України, зауважив: «Загалом, справа виглядає дуже ризиковою для Коломойського. Адже навіть суддя в першій інстанції, котрий ухвалив рішення щодо непідсудності, яке тепер скасоване, був вражений масштабами шахрайства. От що каже суддя першої інстанції: «Мені показали документи, які наочно демонструють, що контракти, укладені між відповідачами (компаніями Коломойського з Великої Британії та Британських Вірґінських островів) та іншими постачальниками були шахрайством».

«Постачальники майже у всіх випадках були неторговими компаніями; жоден не мав значних активів або будь-якого досвіду в постачанні великої кількості товарів. Там, де постачальники мали якийсь бізнес, часто він не був пов’язаний із товарами, які вони погодилися постачати. Кількість товарів, в деяких випадках, у рази перевищувала загальний щорічний імпорт всієї України у відповідній товарній групі», — повідомив суддя також.
«Тепер на усі ці обвинувачення Коломойському доведеться давати пояснення у британському суді під присягою, а брехня може спричинити негайний арешт, як це сталося у випадку з казахським олігархом Мухтаром Аблязовим, котрий був змушений утікати після цього з Об’єднаного Королівства», — підсумував Лещенко.

А економіст Сергій Фурса дійшов такого висновку: «Фактично суд Лондона назвав Коломойського злочинцем. І будь-які рішення українських судів, які будуть суперечити суду Лондона, в цивілізованому суспільстві будуть сприймати однозначно. Як факт того, що українську владу контролює олігарх, котрого вже можна вважати українським Пабло Ескобаром».

Ігор ГОЛОД, Міст



Теги:Коломойський, єврейська мафія, олігарх


Читайте також



Коментарі (0)
avatar