реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

У Чернігівській єпархії - новий святий

Уродженцем Ніжина був видатний ієрарх 18 століття Георгій Кониський, якого ще й називають одним із імовірних авторів знаменитого твору української політичної думки "Історія русів". Білоруська частина РПЦ вшанувала митрополита Георгія канонізацією. Нині ж і Синод Української православної Церкви Київського патріархату благословив шанувати святителя Георгія у Чернігівській єпархії.

ДОВІДКА:

Архієпископ Могилівський і Білоруський Георгій (Кониський, 1717-1795 рр.), уродженець м. Ніжина Чернігівської області, був видатним ієрархом Православної Церкви, провадив побожне і благочестиве життя, мужньо відстоював православну віру, за що зазнавав вигнання та замахів на його життя. Синод Білоруської Православної Церкви (у складі Московського Патріархату) 26 серпня 1993 р. причислив святителя Георгія, архієпископа Могилівського і Білоруського, до лику місцевошанованих святих Білоруської Православної Церкви.

Синод УПЦ Київського патріархат ухвалив:

1. Беручи до уваги рішення Синоду Білоруської Православної Церкви (у складі Московського Патріархату) від 26 серпня 1993 р. про причислення святителя Георгія (Кониського), архієпископа Могилівського і Білоруського, до лику місцевошанованих святих Білоруської Православної Церкви, враховуючи прохання Чернігівської єпархії, уродженцем якої був святитель Георгій, – благословити місцеве шанування у Чернігівській єпархії святителя Георгія (Кониського), архієпископа Могилівського і Білоруського.

2. Пам’ять святителя Георгія, архієпископа Могилівського і Білоруського, святкувати у Чернігівській єпархії 13 (26 нового стилю) лютого – в день його блаженного упокоєння, та 24 липня (6 серпня нового стилю) – в день його прославлення.



Теги:Чернігівська єпархія, Історія русів, Ніжин, Кониський, нові святі, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar