реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Свавілля газівників

Бобровицька міська рада Чернігівської області занепокоєна останніми подіями, пов'язаними з діяльністю газових служб в умовах правового режиму воєнного стану.

За останній час до нас, як до ОМС, звернулося безліч мешканців зі скаргами щодо неправомірної діяльності персоналу та працівників Оператора ГРМ Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України».

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» регулятор здійснює державне регулювання з метою досягнення балансу інтересів споживачів, суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, і держави, забезпечення енергетичної безпеки, європейської інтеграції ринків електричної енергії та природного газу України.

Відповідно до процедур, передбачених чинними нормативно-правовими актами України, зокрема Кодексом газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 року №2494 зі змінами (далі - Кодекс), Оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об’єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманням Правил безпеки системи газопостачання та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у випадках, передбачених главою 7 розділу 6 Кодексу.

Оператор ГРМ має право перевіряти вузли обліку газу, газові прилади (пристрої) та виписувати штрафи лише у разі виявлення порушень.

Проте, ми отримуємо численні повідомлення про те, що Оператор ГРМ перевіряє вузли обліку газу, перевіряє на відповідність встановлені газові прилади (пристрої) та газоспоживаюче обладнання, теплові агрегати без належних на те підстав, в т.ч. у випадках, коли вони не мають жодних підозр на порушення з боку споживачів.
Це порушує права мешканців нашої громади та створює і буде створювати негативні відгуки щодо Оператора ГРМ філії ТОВ «Газорозподільні мережі України».

Відомо, що АТ «Чернігівгаз» перейшло під контроль держави та увійшло в Групу Нафтогаз.
Працівники Оператора ГРМ почали систематично протягом березня-квітня п. р. проводити перевірки спираючись на відповідність до проектної документації, газової документації, відповідність наявних встановлених газових приладів (пристроїв), газоспоживаючого обладнання. Цілком логічно було б подумати, що ця вся інформація повинна була бути у попереднього Оператора ГРМ за багато років та часу до військового вторгнення рф на територію України.

Зазначаємо, що у всіх вищезазначених випадках мова йде про вже існуючі та введені в експлуатацію системи газопостачання, за власні кошти споживачів, відповідно до розробленої та наявної документації на той час, багато років тому.
При цьому, відповідно до статей 22, 58 Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод; закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Оператор ГРМ під загрозою припинення/відключення від газопостачання власників житлових будинків приватного сектору (поки не беремо до уваги технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків) відповідно до «виявлених ними порушень», невідповідності та розбіжностей в введених даних до їхньої бази/системи вимагає здійснити реконструкцію системи газопостачання об'єкта, на що відводить місячний термін.

Послуги з реконструкції системи газопостачання, що вже відомо (від 30 тис.грн до 40 тис.грн), тягнуть за собою непідйомні для споживачів кошти, в цей і так важкий та нелегкий час.
Центр обслуговування клієнтів, (далі ЦОК) Оператора ГРМ на сьогодні завжди переповнений незадоволеними клієнтами, які займають черги щодня з 6 години ранку перед страхом бути відключеним від газопостачання в звʼязку з непередбачуваною реконструкцією, яку вимагає Оператор ГРМ.

Тобто, Оператор ГРМ, який здійснює господарську діяльність на території Бобровицької міської територіальної громади намагається перекласти свою відповідальність на плечі споживачів у зв’язку з тим, що у нього відсутні/втрачені документи на газопостачання будинків/об’єктів, які вже багато часу підключені до природного газу, спираючись на пункт 5.7 Правил безпеки систем газопостачання, затверджених Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285.

Чому повинні страждати споживачі?

Зважаючи на зазначене, міською радою направлено відповідне звернення до НКРЕКП та Чернігівської обласної державної адміністрації щодо вжиття негайних заходів для припинення цієї, на наш погляд, неправомірної діяльності та ініціювання проведення розслідування щодо виявлених фактів.

Разом з тим, нагадуємо мешканцям підвідомчої території Бобровицької міської ради про їхні права щодо індивідуальних звернень зі скаргами на дії Оператора ГРМ Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» до регулятора (НКРЕКП) та правоохоронних органів стосовно проникнення до житлових приміщень осіб без відповідних посвідчень і документів на здійснення будь – яких перевірок системи газопостачання.

Наголошуємо, що відповідно до статті 30 Конституції України проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку не допускається інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Також звертаємо увагу, що відповідно до статті 355 Кримінального кодексу України за примушування до виконання чи невиконання цивільно – правових зобов’язань передбачено кримінальну відповідальність.



Теги:Чернігівгаз, Права споживачів, Бобровиця, газ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar