реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Собор передано московській Церкві

Одностайним рішенням Чернігівської обласної ради пам'ятку української національної культури -- ніжинський Благовіщенський монастир передано у ВЛАСНІСТЬ Чернігівській єпархії Московського патріархату.

Собор монастиря був збудований на кошти місцеблюстителя московського патріаршого престолу Стефана Яворського 1716 року.

1721 року Яворський склав каталог своєї бібліотеки і передав Благовіщенському монастирю. Каталог починався написаною латинською мовою елегією бібліотеці «Possesoris horum librorum luctuosum vale». Яворський просив «соборъ весь малеваніемъ украсити», що й було виконано. Давній розпис (1722року) суцільно вкривав стіни й склепіння.

Згодом Яворський почав облаштовувати при храмі чоловічий монастир. Він надсилав кошти й подарунки. Головним з них митрополит вважав свою особисту бібліотеку. Архіпастир заповідав, щоб над книгами працювали вчені ченці, які б навчали усіх Слова Божого та, за висловом владики, «не себе самих проповідували, а Христа Розіп`ятого», -- повідомляє Вікіпедія.

Досі Благовіщенський собор був у користуванні єпархії УПЦ Московського патріархату, а не у власності. На сесії прозвучало запитання - до якого патріархату належить монастир? Відповідь, що до московського, задовольнила всіх -- опозиціонерів і правлячу більшість.




Теги:Благовіщенський собор, УПЦ МП, Стефан Яворський, Ніжин, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
правильно сделали
avatar
2
Зробили не правильно
avatar
3
А як же закон, який не дозволяє памятки архітектури віддавати у власність. Чи закон не для всіх?
"На сесії прозвучало запитання - до якого патріархату належить монастир? Відповідь, що до московського, задовольнила всіх -- опозиціонерів і правлячу більшість." Отже Українські закони для всіх крім московського патріархату.
avatar