реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Шаховий матч від Конгресу українських націоналістів

12 лютого в приміщенні ДЮСШ ФСТ «Україна» відбувся шаховий матч між збірними командами м.Чернігова та Чернігівського району. Матч був присвячений героїчним подіям - Бою під Крутами, на честь героїв, які полягли в нерівній боротьбі, захищаючі незалежність України від московських загарбників.
На початку змагань з вітальним словом до присутніх звернулись голова відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської районної Державної Адміністрації Олександр Чаус, заступник голови відділу по фізичній культурі та спорту Чернігівської міської ради Василь Шокун, голова Чернігівської обласної організації Конгресу Українських Націоналістів Валерій Рябченко та міжнародний майстер спорту з шахів Олександр Носенко. Зокрема, в своїй промові Валерій Рябченко наголосив – «… В бою під Крутами загинув справжній цвіт української нації – молоді патріоти, які захищали незалежність України. Сподіваюсь, що в Україні більше не повторяться такі події, а втрати будуть тільки на шахівницях спортсменів …».
Матч відбувався в складній боротьбі, команда Чернігова виставила кращих шахістів міста, у складі команди Чернігова грали три міжнародних майстри спорту, та майстер ФІДЕ, проти кандидатів в майстри спорту та гравців першого розряду, які вперше вийшли в складі новоствореної команди Чернігівського району.

За підсумками змагань, сильнішою виявилась команда м. Чернігова, рахунок у першому турі – 6:4, та в другому – 3:7. Кращими гравцями, які здобули 2 очки, від команди міста стали – Носенко, Сущов, Гук та Шпак, від команди Чернігівського району – Гладиш.
Після завершення змагань відбулось нагородження спортсменів. Учасники матчу висловили щиру подяку Конгресу Українських Націоналістів, який надав фінансову допомогу в проведені змагань.

Прес-служба ЧОО КУН

Історична довідка

В Україні шахи відомі з 10—11 ст., куди були принесені з батьківщини шахової гри, Індії. Знайдено шахові фігури в археологічних розкопах Вишгороду, Києва, Турова, в Чорній Могилі біля Чернігова. В усній словесності, зокрема, билинах, згадується, що шахи були популярні за часів Київської Русі. В часи панування Литви і Польщі любов до шахів в Україні не зникала. Про це свідчить поема Я. Кохановського «Szachy» (1564 р.), знана серед шляхетського стану в Україні. Відомо, що за Гетьманщини шахістом був митрополит Т.Яновський, а меценатом шахового мистецтва гетьман К.Розумовський. В Росії шахи поширилися у XI-XII століттях.
Проте протягом XIII-XVII сторіч вони піддавалися гонінню з боку російської церкви, котра вбачала в них відгомін язичництва. Перший російський підручник гри в шахи І.Бутрімова з'явився 1821. У розвитку шахів в Росії відіграли велику роль українці: М.Безкровний (1840—1897) з Одеси, котрий був багаторазовим чемпіоном паризького клубу «Cafe de la Regence», став співзасновником Петербурзького шахового клубу; інший українець Д.Коленко сприяв діяльності Петербурзького шахового зібрання (засноване 1901).
Цей клуб здійснив четвертий російський чемпіонат шахів; третій чемпіонат відбувся в Києві (1902); перший в Україні клуб постав у Харкові (1881), згодом постали клуби у Києві, Одесі й інших містах. 1909 року відбувся в Одесі Південноросійський шаховий чемпіонат, що був першим чемпіонатом України; переможцем вийшов Б.Верлинський, на друге місце вийшов Ю.Боголюбов.



Теги:Чернігів, кун, шахи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar